Član DVK, vložil predlog za razrešitev direktorja Dušana Vučka

Dušan Vučko, slika Demokracija

“Danes sem kot član Državne volilne komisije (DVK) vložil predlog za razrešitev direktorja službe DVK Dušana Vučka. Preveč zadev je ostalo nepojasnjenih,” je na Twitterju zapisal Drago Zadergal, 


Predlog za razrešitev nadalje obrazloži razloge, zakaj Dušan Vučko ne bi smel več biti direktor Državne volilne komisije. V prvi točki trdi, da je mora priti do razrešitve, ker Vučko ni opravil tehničnih nalog za pravilno objavo začasnih in tehničnih izidov volitev v Državni zbor. V drugi točki ga obtožuje, da je zaradi njegovega malomarnega opravljanja dolžnosti prišlo do 4-dnevne zamude, kar je posledično pomenilo, da so bile glasovnice v tujino poslane kasneje, tako pa je bilo glasovanje onemogočeno glasovanje po pošti iz tujine večjemu številu volilnih upravičencev. Vučko je bil prav tako malomaren, ko je spregledal e-sporočilo predstavnika lista s pripombo na oblikovanje glasovnic. V zadnji točki ga predlog razrešitve bremeni, da je deloval v nasprotju z Zakonom o volitvah v Državni zbor, ko je posegel v pristojnosti DVK tako, da o prejetih podpisih podpore poslancev za kandidacijske liste ni obvestil DVK in je na lastno roko potrdil, katere liste kandidatov kandidirajo s podpisi treh poslancev. Piše Nova24TV.

Dušan Vučko je bil v preteklosti poslanec LDS in tudi vladni funkcionar (direktor direktorata), njegova izvolitev za šefa službe, ki skrbi za izvedbo volilnih postopkov, je zaradi tega že pred desetletjem dvignila veliko prahu. Vučko politično udejstvovanje je pestro. Bil je nekdanji poslanec LDS, nekdanji predsednik občinskega odbora LDS v Bohinju, nekdanji občinski svetnik na listi LDS, dolgoletni sekretar poslanske skupine LDS, bil je tudi vodja direktorata za upravne in notranje zadeve notranjega ministrstva, ki ga je vodila takratna predsednica LDS Katarina Kresal, itd. In na mestu Državne volilne komisije nebi smeli imeti strankarskega človeka.

VREME

Maribor
oblačno
76%
0.5km/h
100%
17°C
19°
16°
15°
Wed
14°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.