Dan človekovih pravic

Vir: Pixabay

10. decembra obeležujemo Svetovni dan človekovih pravic. Varuhinja človekovih pravic, Vlasta Nussdorfer, je ob tem dnevu pripravila tradicionalni sprejem in v svoji poslanici zapisala, da se dnevno srečuje z zatrjevanji o kršenju pravic posameznikov ali kar družbenih skupin. Mednje sodijo tudi drugačni, ljudje s posebnimi potrebami, ljudje na socialnem obrobju, včasih prezrti in pozabljeni. Veliko pozornosti je bilo namenjenega vprašanju nediskriminatornega obravnavanja, ne glede na osebne okoliščine, letos predstavnikom narodnih skupnosti, živečih v Sloveniji.

Razveseljujejo in hrabrijo jo premiki pri spoštovanju človekovih pravic pri nas. Kljub temu pa je izpostavila žalostne usode ljudi, kako živijo, trpijo, se borijo, pa jih nihče ne opazi, ali vsaj ne dovolj zgodaj: brezposelne, ki službe kljub več sto oddanim vlogam niso dobili zadnjih nekaj let, reveže, ki še vedno morajo prepogosto poteptati dostojanstvo, moledovati, stati v vrsti za oblačila in hrano, otrokom dopovedovati, da so in bodo reveži; bolne, ki morajo spremljati zdrahe našega zdravstva. Izpostavila je tudi naše življenjsko okolje. Prepogosto je v njem letos gorelo in smrdelo, ljudje pa so čakali in čakali, sami in z otroki. Tako kot na mnoge inšpektorje, ki jih je absolutno in daleč premalo.

Napovedala je, da bo Varuh leto 2018 posvetili pravicam starejših. Smo namreč družba starajočih in prav je, da se z vseh vidikov obdela ta tema.

V Mariboru v okviru dneva človekovih pravic Mladinski kulturni center Maribor, Mladinski svet Slovenije in slovenska mladinska delegatka pri Združenih narodih, jutri v ponedeljek, 11. decembra 2017, v Vetrinjskem dvoru, organizira različne aktivnosti v sklopu dogodka Živa knjižnica: Ne sovraži, prisluhni!. Pripravljajo tudi delavnico na temo sovražnega govora in človekovih pravic in okroglo mizo o učinkovitosti različnih metod proti zmanjševanju predsodkov in stereotipov v družbi.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.