Poostrena policijska kontrola na cestah. Vozite trezni!

Vir: Pixabay

Slovenska Policija sporoča, da bodo policisti med 11. in 24. decembrom 2017 po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Več pozornosti pa bodo v tem obdobju namenili tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih, so poudarili na novinarski konferenci v organizaciji Agencije RS za varnost prometa. Vožnja pod vplivom drog je namreč čedalje bolj razširjena tudi v Sloveniji.

Izvajali bodo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola in sicer bodo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, uživali alkoholne pijače.

Namen poostrenega nadzora je osveščanje o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, zmanjšanju števila neodgovornih voznikov ter s tem tudi k zmanjšanju števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci v prometu. Poleg tega so aktivnosti del evropsko usklajenega nadzora, poimenovanega Alcohol & Drugs, ki bo istočasno potekal v več evropskih državah in se mu pridružuje tudi slovenska policija.

Po podatkih Agencije RS za varnost prometa se je vsaka tretja smrtna prometna nesreča zgodila zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Na tem področju smo v Sloveniji v zadnjem desetletju naredili sicer pomemben napredek, vendar pa se je zadnjih dveh letih ponovno povečal delež umrlih v prometnih nesrečah zaradi alkoholiziranosti povzročitelja, prav tako pa se povečuje delež uporabe drog v prometu. V letu 2016 je na naših cestah zaradi vpliva alkohola umrlo kar 41 udeležencev, 175 udeležencev se je hudo telesno poškodovalo, 834 udeležencev pa je bilo lažje telesno poškodovanih. V prometnih nesrečah, kjer je bil povzročitelj pod vplivom psihoaktivnih snovi in prepovedanih drog, pa je lani umrlo 11 udeležencev, 44 je bilo hudo telesno poškodovanih in 68 lažje telesno poškodovanih.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
dež šibkejše intenzitete
92%
100%
19°C
21°
18°
19°
Fri
18°
Sat
17°
Sun
17°
Mon
15°
Tue

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA