Nova politična stranka – Dobra država

Vir: Facebook/dobradrzava

V prvi polovici leta 2018 bomo v Sloveniji imeli parlamentarne volitve. Politične stranke in poslanci se že aktivno pripravljajo na volilno leto, ustanavljajo nove stranke in državljanom veliko obljubljajo.

V Vrhniki je bil ta konec tedna ustanovni kongres nove stranke Dobra država. Poslanec Bojan Dobovšek je bil izvoljen za njenega predsednika. Po izvolitvi je Dobovšek izjavil, da stranka presega klasične delitve, da se bo borila proti korupciji in da tranzicija ni bila nikoli končana. Poudaril je, da so stranko gradili od spodaj navzgor in delovanje na lokalni ravni. Predstavil je tudi svojo ekipo: nekdanjega veleposlanika Vojka Volka, nekdanjega ministra za finance Zvonka Ivanušiča, sociologa in geografa Zorana Kusa in Mirka Miklavčiča iz Zveze društev upokojencev Slovenije. Vidni člani stranke so tudi nekdanji član LDS in SMC Peter Jamnikar, Tilen Majnardi iz družbe Hit, direktor Hranilnice Lon Jaka Vadnjal.

Program nove stranke je boj proti korupciji, medgeneracijsko sodelovanje, prizadevanje za položaj mladih in upokojencev ter zeleno gospodarstvo in domoljubje. Stranka se bo po besedah njenega predsednika povezovala s programsko sorodnimi strankami, ne zanima pa je sodelovanje s SMC-jem.

Cilji stranke so upravljanje države v javnem interesu, ureditev proračuna in finančnih tokov. Dobovšek je dejal: “Smo proti korupciji in neformalni ekonomiji, ustavili bomo finančne tokove, ki odtekajo v tujino«.

Ustanovitelj stranke in njen predsednik Bojan Dobovšek je leta 2014 bil izvoljen za poslanca kot član SMC-ja in hitro po izvolitvi izstopil iz stranke ter iz poslanske skupine SMC. Sedaj v Državnem zboru vodi skupino nepovezanih poslancev. Meni, da v Sloveniji prevladujeta koristoljubje in zasebna korist, da so glavne ovire korupcija v najširšem pomenu, primeri neformalnih mrež in elitni dogovori, vplivi prek skupin, zloraba sile ter strah.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.