Danes bo v Mariboru spominska slovesnost za prvo žrtvijo, agresije JLA na Slovenijo

V spomin na prvo žrtev slovenske osamosvojitve bo danes, v sredo ob 11. uri spominska slovesnost, na mestu kjer je pod kolesi okupatorske JLA umrl Jožef Šimčik

Jožef Šimčik je bil prva žrtev agresije JLA na Slovenijo. Med demonstracijami, ki so se v Mariboru začele zaradi Pekrskih dogodkov maja 1991, je poskušal s skupino drugih meščanov zaustaviti kolesno oklepno vozilo JLA, vendar je padel pod kolesa in bil pri tem smrtno poškodovan.

Jožefa Simčika je povozil oklepnik JLA

Med nočnimi pogajanji v stavbi mariborske občine je KOS ugrabil takratnega poveljnika TO za vzhodno Štajersko Vladimirja Miloševića, a so ga naslednji dan izpustili, kar pa ni ustavilo mariborskih domoljubov, ki so še naprej množično demonstrirali pred kasarnami JLA. V popoldanskih urah 24. maja je iz kasarne vnovič krenila kolona oklepnih vozil, ki jih je skušala ustaviti goloroka množica zavednih Mariborčanov. Med njimi tudi Josef Šimčik, ki je končal pod kolesi oklepnika.

Na mestu smrti, na Ljubljanski ulici, je postavljena spominska plošča, kjer bo danes v sredo, 24. maja spominska slovesnost. Komemoracijo bo organiziralo Pokrajinsko združenje VSO Vzhodna Štajerska v sodelovanju z Mestno občino Maribor. Slavnostni govornik bo predsednik VSO Lojze Peterle. Poleg njega bosta spregovorila tudi župan MO Maribor Saša Arsenovič, predsednik VSO Vzhodne Štajerske Jožef Šterman, ter takratna priča agresije JLA na Slovenijo, Bernerd Memon.

Neposredni prenos spominske slovesnosti na facebook portalu e-maribor.si

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.