Danes je dan slovenske zastave!

Zastava Republike Slovenije je bila prvič javno dvignjena 26. junija 1991 na ljubljanskem Trgu republike, ob razglasitvi slovenske neodvisnosti.

Na današnji dan se spominjamo 7. aprila 1848, ko so Lovro Toman in drugi slovenski domoljubi izobesili slovensko narodno zastavo, ki je bila takrat še v obliki slovenske tribarvne zastave, na hiši na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani. To je bil pomemben simbolni dogodek za slovensko narodno zavedanje in boj za ohranjanje slovenskega jezika in kulture ter za priznanje slovenskega naroda kot enakopravnega v okviru Avstrijskega cesarstva.

Slovenska trobojnica je bila sicer uporabljena med Slovenci, ki so si prizadevali za ustanovitev lastne države. Po drugi svetovni vojni je postala uradna zastava Socialistične republike Slovenije in je imela drugačen dizajn, s tremi enako velikimi rdečimi zvezdami na modrem pasu, na sredini pa zvezda, ki je označevala totalitarni sistem nekdanje države.

Po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 se je slovenska zastava vrnila k svojim koreninam in postala simbol suverene slovenske države. Dan slovenske zastave je priložnost za spominjanje na pomembne dogodke v zgodovini Slovenije ter za obeleževanje enotnosti in samozavesti naroda.

Oblikovanje slovenske zastave, kot jo poznamo danes, je delo grafika in oblikovalca Marka Pogačnika. Pogačnik je leta 1990 na povabilo tedanje slovenske vlade sestavil predlog za novo zastavo Slovenije, ki bi se bolje ujemala s simboličnimi in zgodovinskimi izročili slovenskega naroda.

Grb na slovenski zastavi, ki ga sestavlja srebrni stilizirani Triglav na modrem polju, je bil sprejet že leta 1991 skupaj z besedilom Ustave Republike Slovenije, ki določa uradne simbole države. Grb je v lasti Republike Slovenije in ga lahko uporablja le vladni organ, državna uprava in javne institucije, ki imajo za to posebno dovoljenje.

Čestitamo ob dnevu slovenske zastave!

 

vir Heraldika

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.