Danes je petek trinajsti. Kaj ne smete početi na današnji dan?

slika: idrija.com

Petek trinajsti je verjetno najbolj znana in pogosto povezana z nesrečo in nesrečo. Verjetno izhaja iz starih in preživelih verovanj, ki so povezana z nesrečo. V letošnjem letu bosta v kar dva petka nosila številko 13. 

V krščanskem izročilu je številka 12 ideal (12 apostolov, 12 bogov itd.), 13 pa prinaša nesrečo. 13 gost zadnje večerje je bil Juda Iškarijot, ki je izdal Jezusa. Tudi v nordijski mitologiji trinajstica označuje zlo. Vikingi so namreč verjeli, da če jih bo istočasno za mizo sedelo 13, bo goste kmalu doletela smrt. V Valhallo je bilo namreč poklicanih 12 bogov, medtem ko je trinajsti, zlobni Loki, prišel nepovabljen in ukanil bogove, da so se med seboj pobili.

Petek trinajsti se lahko pojavlja 1-3 krat na leto, in se lahko pojavi tako v februarju kot v decembru. V današnjem času se verjame, da petek, 13. je samo mit in ni posebno nesrečen dan. Vendar pa nekateri ljudje še vedno menijo, da ima dan posebno negativno energijo in se ga izogibajo. Nekateri se celo izogibajo potovanj, poslovanja in drugih dejavnosti v ta dan. V zabavni industriji pa se ta dan pogosto uporablja kot tema v filmih, knjigah in drugih medijih.

Med najbolj znanimi vražami o petku 13. so, da nam na ta dan črna mačka ne sme prekrižati poti, da razbito ogledalo prinaša sedem let nesreče, da si ne smemo striči nohtov in las ter pokončati pajka. Paziti morate tudi, da ne razsujete soli, sicer ščepec vrzite čez levo ramo, saj vas v nasprotnem primeru čaka zakleto življenje. Odsvetujejo tudi prve zmenke, saj naj bi bile te zveze obsojene na propad.

V zgodovini so se na petek 13. zgodile številne nesreče in tragični dogodki. Tukaj je nekaj primerov:

-Leta 1307, petek 13. oktobra, je bil na ukaz kralja Filipa IV. Frankov v Franciji aretirano in mučeno veliko templjarjev, ki so bili ena najmočnejših in najbogatejših redov v srednjem veku.

-Leta 1972, petek 13. oktobra, je letalo Urugvajskega nogometnega kluba, ki je bil na poti na tekmo v Chileju, trčil v Ande in povzročil smrt 45 ljudi.

-Leta 1989, petek 13. oktobra, je bil železniški most, ki je povezoval Gambsheim in Strasbourg v Franciji, zrušen med vlakom in povzročil smrt 80 ljudi.

-Leta 2017, petek 13. oktobra, je teroristični napad v Barceloni in Cambrilsu v Španiji, ubil 16 ljudi in ranil več kot 100.

Vendar pa je treba poudariti, da so te nesreče in tragični dogodki naključni in niso povezani z dnem petek 13. kot takim.

In pozor, če ste zaljubljeni  in ste se namenili svojo ljubezen izpovedati pod luno, tega ne počnite na petek trinajstega, saj naj takšna zveza nebi imela prave prihodnosti.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
rahlo sneženje
83%
1km/h
100%
1°C
2°
-1°
-1°
Fri
-2°
Sat
-2°
Sun
-2°
Mon
-1°
Tue

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA