Danes je spomin na žrtve vseh totalitarnih režimov

Na današnji dan, 23. avgusta, obeležujemo dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov. Na ta dan je bil sklenjen tudi pakt Ribbentrop-Molotov, pakt med takratno nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo, dvema najhujšima oblikama totalitarizma v zgodovini človeštva.

Kot je na svoji FB strani zapisala Evropska poslanka Romana Tomc: gorje, ki so ga s seboj prinesli totalitarizmi, se ne sme nikoli več ponoviti. Na to je treba vedno znova opozarjati, četudi se marsikomu, predvsem mladim, zdi to le pogrevanje preteklosti.

Triindvajseti avgust je imel poseben pomen v številnih državah, saj so na ta dan v osemdesetih letih v zahodnih državah prirejali demonstracije, na katerih so opozarjali na sovjetske zločine in kršitve človekovih pravic. Protesti so se leta 1989 razširili na baltske države in svoj vrhunec dosegli, ko je dva milijona ljudi sklenilo roke in oblikovalo človeško verigo v protest nadaljevanju sovjetske okupacije.

Treba je ohraniti spomin na tragično preteklost Evrope, da se počastijo žrtve, obsodijo storilci in položijo temelji za spravo, ki bo temeljila na resnici in spominu,

Nekateri nas skušajo prepričati, da gre za nepomembno preteklost. Gre za milijone ljudi, ki so bili žrtve totalitarnih sistemov, med njimi tudi komunizma, zaradi katerega je trpel tudi slovenski narod. Gre za vprašanje izražanja človeškega dostojanstva in spoštovanja do žrtev. Odnos do teh vprašanj pokaže kakšni ljudje smo mi sami, zato je težko razumeti, da nekateri še vedno poveličujejo totalitarne simbole. Pravi Evropska poslanka Romana Tomc.

Tudi na območju Maribora je veliko grobov, veliko žrtev in veliko slabih spominov, tudi na povojno divjanje komunistov. Na mariborsko Dobravo so bili pripeljani tudi ostanki žrtev, največjega komunističnega pomora iz Hude jame.

Prižgite svečke za vse žrtve totalitarnih režimov tudi vi in dostojanstveno ter nepristransko počastite njihov spomin.

MZ

 

.

VREME

Maribor
oblačno
92%
4.1km/h
100%
4°C
6°
2°
3°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
2°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.