Danes stavka v javnem sektorju

Sindikat državnih organov Slovenije (SDOS) danes organizira celodnevno splošno stavko javnega sektorja. Stavkali bodo cariniki, davkarji, pravosodni policisti, zaposleni na upravnih enotah, kulturniki, umetniški ustvarjalci ter novinarji na RTV Slovenija, farmacevti, veterinarji, diplomati, člani Pergamovega sindikata zdravstva, sindikat medicinskih sester, delavci v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije.

Poleg stavke bo med 12. in 14. uro pred vladno palačo na Gregorčičevi ulici potekal protestni shod v podporo stavki javnega sektorja, ki se bo začel ob 12.05 uri.

Vlada je po lanskem zvišanju plač najslabše plačanih v državni upravi, uvrščenih do 26. plačnega razreda, plače zvišala še zdravnikom, direktorjem, ravnateljem, upravam v podjetjih v državni lasti nekje do 20 %, predsednici uprave SDH Lidii Glavina pa celo za 40 %.

Dan pred pričetkom splošne stavke v javnem sektorju je Sindikat državnih organov Slovenije podal izjavo za medije, v kateri med drugim navaja, da Vlada nadaljuje s podcenjujočim in ignorantskim odnosom do legitimnih zahtev javnih uslužbencev in njihovih predstavnikov v koordinaciji stavkovnih odborov, da vztrajno zavrača pogajanja o predlogu sindikalne strani, ki temelji na dejstvu, da so bila z dogovori s posameznimi poklicnimi skupinami, zlasti z zdravniki, porušena razmerja pri vrednotenju ostalih delovnih mest v javnem sektorju; da zavrača izjavo ministra Koprivnikarja, da si je Vlada zelo prizadevala in da naj bi se Vlada s svojimi predlogi konkretno približala zahtevam sindikata; ter sporočajo, da se Vlada izogiba svoji odgovornosti za porušena razmerja v enotnem plačnem sistemu in stanja ni pripravljena sanirati.

Minister Koprivnikar pa vztraja, da je stavka neupravičena in zato ne bo plačana.

Stavkovne zahteve javnega sektorja res niso majhne, kljub temu bi Vlada morala vsem zaposlenim v javnem sektorju prisluhniti, ne samo direktorjem in zdravnikom, ter najti skupno sprejemljivo rešitev za vse: za zaposlene, za uporabnike storitev, za gospodarstvo in vzdržnost javnih financ.

V skladu z Zakonom o stavki bodo danes zaposleni v javnem sektorju opravljali le naloge, ki zagotavljajo varnost ljudi in premoženja ali so nenadomestljiv pogoj za življenje in delo občanov ali delo drugih organizacij.

R. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA