Vsem družinam prijazna družba

Vir: Pixabay

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anja Kopač Mrak, je predstavila predlog Resolucije o družinski politiki 2018-2028. Namen resolucije je za desetletno obdobje opredeliti ključne cilje in ukrepe, ki bodo še zvišali stopnjo kakovosti družinskega življenja, zagotavljali varstvo, zaščito in blagostanje družin, posebej otrok, ter izboljšali socialno ekonomski položaj družin.

Na področju družine in družinskega življenja smo v zadnjem desetletju priča pomembnim in značilnim spremembam. Tako Slovenija kakor tudi ostale razvite države zaznavajo pluralizacijo družinskih oblik in načinov družinskega življenja, spremembe odnosov med starši in otroki, spremembe na področju partnerskih odnosov in družinskih vlog itd. Kljub spremembam družina ostaja temeljna družbena institucija, ki ima za posameznika velik pomen. Javnomnenjske raziskave kažejo, da je družina pomembna v vseh življenjskih obdobjih in je v življenju posameznikov uvrščena najvišje na lestvici vrednot.

Ministrica  je uvodoma poudarila, da je Državni zbor marca letos po več kot 40-tih letih sprejel Družinski zakonik, ki predstavlja novo temeljno pravno ureditev na področju družinskih razmerij v Sloveniji.

Družinska politika v Sloveniji vključuje vse vrste družin, upošteva pluralnost družinskih oblik in različnih potreb, ki iz tega izhajajo, spoštuje avtonomnost družine in individualnost njenih posameznih članov, ščiti otrokove pravice v družini in širše ter postavlja v ospredje varstvo in kakovost življenja družin in otrok. Bistven element družinske politike predstavlja tudi usklajevanje poklicnega in družinskega življenja, zagotavljanje enakih možnosti obeh spolov, vzpostavljanje širokega spektra programov in storitev za družine ter prispevanje k stroškom za lažje vzdrževanje otrok in varstvo družin v specifičnih življenjskih situacijah

Namen resolucije je določiti temeljne cilje in ukrepe na področju družinske politike, s katerimi bi dvignili kakovost družinskega življenja, še posebej otrok ter njihovo varstvo in zaščito. Glede na demografske kazalnike, je pomembno tudi število rojstev v državi, zato družinska politika hkrati zasleduje tudi cilj vzpostavitve spodbudnega okolja za odločanje za otroke. Za dosego tega cilja so  pomembne tudi ugodne razmere na trgu dela, široka dostopnost stanovanj ipd., ki pri ljudeh sproža občutek varnosti in stabilnosti. Pomembno je tudi zagotavljanje varstva in zaščite družin in njenih posameznih družinskih članov.

Finančna sredstva za vse ukrepe, navedene v resoluciji, se bodo zagotavljala iz enega ali več virov: državni proračun, proračuni lokalnih skupnosti, zdravstvena in pokojninska blagajna ter sredstva Evropske unije. Dinamika uvedbe ukrepov bo odvisna od proračunskih zmožnosti. Za izvajanje programov v podporo družini je bilo v letu 2016 namenjenih 654.464,00 EUR, v letu 2017 pa 662.151,00 EUR.

J. L.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
54%
4.6km/h
75%
24°C
26°
23°
23°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
14°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.