Erjavčevo pismo pismo o hrvaških kršitvah arbitražne odločbe v Piranskem zalivu

Vir: Wikipedia

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je povedal, da pričakuje uradni odgovor Evropske komisije na svoje pismo o hrvaških kršitvah arbitražne odločbe v Piranskem zalivu, ki ga je poslal v Bruselj. Poudaril je, da pričakuje ne zgolj formalno, ampak tudi konkretno podporo implementaciji in spoštovanju odločbe arbitražnega sodišča, posebej, ker je Evropska komisija že podprla arbitražno odločitev in prizadevanje Slovenije k implementaciji le-te in da bo pri tem naredila še kak korak naprej.

Erjavec je prejšnji teden po soglasju predsednika vlade Mira Cerarja poslal pismo podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu, v katerim ga je obvestil o hrvaških kršitvah meje v Piranskem zalivu. Erjavec je prepričan, da hrvaška policija z incidenti v Piranskem zalivu in vstopom v slovenski del morja, krši tudi schengensko mejo in s tem pravni red Evropske unije.

Povedal je, da bo podpredsednik komisije gost blejskega strateškega foruma  4. in 5. septembra, in če ne prej, bo gotovo takrat iz prve roke izvedel, kako vidi ta položaj po izdani arbitražni odločbi. Prepričan je, da je ravnal prav, ko je poslal pismo Evropski komisiji, saj se glede na zadnja enostranska ravnanja hrvaške strani boji, da Hrvaška nadaljujejo politiko, ki ne upošteva arbitražne odločbe.

Erjavec ve, da implementacija arbitražne sodbe ne bo enostavna in je glede svojega pisma in enostranskih ravnanj Hrvaške še povedal: “Sem pa prepričan, da to ne bo zadostovalo, da bo treba ves čas kazati določeno odločenost in tudi ves čas spremljati, kaj se dogaja na meji med Slovenijo in Hrvaško, glede na to, da je ta meja določena.”

Vesel je odgovora tiskovne predstavnice komisije Mine Andreeve, ki je sporočila, da je stališče Bruslja v povezavi z arbitražno odločbo o meji med Slovenijo in Hrvaško ostalo enako kot 4. julija. Frans Timmermans pa je povedal, da pričakuje, da bosta Slovenija in Hrvaška odločbo uresničili.

M. T.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
50%
1km/h
75%
24°C
25°
23°
21°
Mon
14°
Tue
13°
Wed
13°
Thu
14°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.