gregor židan

Vse bolj se zapleta. Gregor Židan, ki je mimo vseh pravil sodeloval z Nogometno zvezo Slovenije, kot trener, je dobival 100 evrov dnevnega nadomestila.

Sodelovanje z Nogometno zvezo Slovenije, bo za Gregorja Židana, poslanca SD lahko usodno. Židan namreč mandatno-volilne komisije DZ ni obvestil o tem, da je bil marca trener na evropskem prvenstvu za mlade. Zveza mu je izplačala po 100 evrov dnevnega nadomestila, za 13 dni. In to na podlagi ustnega dogovora.

Židan trdi, da je delal brezplačno, za dnevnice in med dopustom, a iz splošnih pojasnil Finančne uprave izhaja, da se to šteje kot dohodek, od katerega mora izplačevalec plačati davke. Zaradi davčne tajnosti pojasnil o konkretnem primeru ne dajejo, piše STA. Davčni strokovnjak Ivan Simič pa je spomnil, da Židan z nogometno zvezo sodeluje na podlagi ustnega dogovora. Glede na to, od nje ne more prejemati dnevnic. Dnevno nadomestilo predstavlja plačilo za opravljeno delo, to je za funkcijo trenerja, meni Simič.

po pojasnilih Fursa nadomestilo NZS poslancu Gregorju Židanu šteje kot dohodek

Torej, če je trener dnevno prejel sto evrov in je z njimi sodeloval 14 dni, to pomeni, da je prejel 1400 evrov. “NZS je moral na dan izplačila tega honorarja (oni ji rečejo dnevnica) ta znesek “obrutit” in na Furs oddati obračun,” je pojasnil. Po izteku leta pa mora NZS, kot za vse zaposlene trenerju izdati potrdilo o višini dohodka, o plačani akontaciji dohodnine in o plačnih prispevkih, ki se potem vključi v njegov letni informativni izračun dohodnine.

V primeru Gregorja Židana torej obstajajo razlogi, da se mu preneha funkcija poslanca, če je nastopil funkcijo ali začel opravljati dejavnost, ki ni združljiva s funkcijo poslanca.

PM