Generalni direktor RTV: “Ustavno sodišče je podleglo pritiskom vlade?”

Andrej Grah Whatmough, slika Demokracija

Danes se bo zgodilo. Danes se bo sestal novi programski svet RTV Slovenija, Takšen po volji te vlade. Tako bodo danes izvolili tudi novega predsednika sveta.

V pogovoru z Vido Petrovčič, je v oddaji intervju, generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough pojasnil, zakaj so štirje ustavni sodniki preglasovali februarsko odločitev petih sodnikov, da zadržijo menjave celotnega vodstva RTVS, dokler ne presodijo ustavnosti hitrih političnih menjav.

“V pismu sem evropsko komisijo opozoril na pritiske. Predvsem na ustavno sodišče. Tudi na nas, ampak predvsem na pritiske na ustavno sodišče. In napovedal sem, da se bo zgodilo, kar se je potem zgodilo. Odprava tega zadržanja. Mislim, da ne moremo mimo tega, da se v delu družbe ustvarja vtis, da je sodišče podleglo pritiskom vlade. Ti pritiski so bili stalni in velikanski. Šlo je za številne pozive, naj čim prej odločijo. V času, ko je veljalo zadržanje zakonske novele. Napovedali so seje, ki bi potekali zdaj, v juniju. Tudi s tem je zakonodajalec pritiskal na ustavno sodišče v smislu, da mora odločiti do konca maja, ali pa bo prisiljen, v narekovaju, izpeljati pravne postopke, ki bodo eklatantno nezakoniti,” je dejal generalni direktor RTV.

“Nikoli nisem bil v nobeni stranki, tudi z njo povezan. To sem tudi povedal ob imenovanju za generalnega direktorja leto 2021. Drži pa, da me je stranka SMC predlagala v nadzorni svet. Po starem zakonu je bilo tako, da je del nadzornikov imenoval državni zbor, del pa vlada. Ko je prišlo do odstopa enega izmed svetnikov sredi mandata, so iskali nadomestnega člana. To je bilo v mandatu 2014 do 2018. In po naključju je bil moj prijatelj takrat poslanec pri SMC. In so iskali kandidate. Poklical me je in vprašal, če bi me to zanimalo. Mene, seveda, je to zanimalo. Ker kot sem prej povedal, vedno me je zanimalo korporativno upravljanje, presek ekonomije in prava. Tako da sem se z velikim veseljem takrat prijavil in bil tudi potem v državnem zboru imenovan ob glasnem protestu stranke SDS, s katero me v zadnjem času povezujejo, ampak povsem neutemeljeno,” je bil jasen Grah Whatmough. 

“Že vrsto let, verjetno petnajst ali več, RTVS nima dovolj denarja za program, ki ga ustvarja. In v zadnjih letih, do predlani, smo ustvarjali izgubo. Prej smo to neskladje med prihodki in odhodki pokrivali predvsem s prodajo delnic. Lani smo prvič poslovali pozitivno. Zahvaljujoč ukrepom, ki smo jih izvedli. Ključni ukrep, kot sem prej povedal, je bil spodbujanje upokojevanja in zmanjšano število zaposlenih. V dveh letih se je število zaposlenih zmanjšalo za 160. In prihranek na račun tega zmanjšanja je okoli 5,6 milijona evrov letno. Zato smo lani poslovali pozitivno. 

“Golobova vlada se je lani jeseni zavezala k dvigu plač v javnem sektorju. In samo ta dvig plač, ki je bil dvostopenjski, del lani, del pa letos, bo zavod v tem letu stal dodatno 5,3 milijone evrov. Lansko leto je bilo kljub vsemu tudi izredno zahtevno, ker smo imeli v zadnjih devetih mesecih leta enormno povečane odhodke za električno energijo. In žal, se ta trend nadaljuje tudi letos. V primerjavi z 2021, ko smo imeli še normalno ceno elektrike, je za več od pet milijonov dodatnih stroškov za električno energijo,” je še povedal generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough. 

Povzeto po: Spletni časopis

Avtomobili P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.