Grozi nam cunami podatkov

Vir: Pixabay

Po ocenah organizacije Climate home news (CHN), naj bi mobilne naprave povezane na internet v naslednjih letih predstavljale resno grožnjo našim prizadevanjem proti podnebnim spremembam. Milijarde mobilnih naprav, ki jih uporabljamo vsak dan, bi lahko v naslednjih desetih letih bile odgovorne za 3,5 % svetovnih emisij, do leta 2040 pa celo 14 %. Ta rastoči problem grozi, da bo zmotil napredek pri doseganju zastavljenih ciljev glede podnebnih sprememb.

Ker se povečuje število naprav priklopljenih na internet, se povečuje tudi poraba energije serverjev, ki operirajo z neskončnim številom informacij.

Švedski znanstvenik Anders Andrae, ki je sodeloval pri raziskavi meni, da se bo potreba po električni energiji v industriji povečala iz 200-300 terawattnih ur (TWh) električne energije letno, na 1.200 ali celo 3000 TWh do leta 2025. Pravi: “da je stanje zaskrbljujoče. Približuje se nam cunami podatkov. Vse kar je mogoče se digitalizira. Prihaja 5G (peta generacija mobilne tehnologije), IP promet (internetni protokol) je precej višji od predvidenega, vsi avtomobili, stroji, roboti in umetna inteligenca se digitalizirajo, kar ustvarja ogromne količine podatkov, shranjenih v podatkovnih centrih“.

Z napredkom tehnologije so se spremenili tudi načini s katerimi vplivamo na okolje. Že leta se zavedamo, da je puščanje prižganih luči ko vas ni doma, potrata energije. Redko kdo pa se zaveda da tudi vsi podatki, ki jih čez dan pošljete na internet in vse naprave, ki jih posedujete, terjajo svoj del energije.

Evropske države, ki letno porabijo manj energije kot rudarjenje Bitcoina

Evropske države, ki letno porabijo manj energije kot rudarjenje Bitcoina
Vir: https://powercompare.co.uk/bitcoin/

Pred kratkim je bilo razkrito, da kriptovalutni gigant Bitcoin z rudarjenjem letno porabi več energije kot 159 svetovnih držav (med katerimi je tudi Slovenija, celotna nekdanja Jugoslavija in večina Afriških držav). Glede na nedavni članek nizozemske banke ING, ena transakcija bitcoina porabi toliko energije kot povprečno gospodinjstvo cel mesec.

J. L.

.

VREME

Maribor
oblačno
91%
5.1km/h
100%
4°C
6°
2°
3°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
2°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.