Hadžib bi v naših šolah dovolili, razpela na steni pa ne?

slika, Nova24TV

Medtem ko se Slovenci svoje krščanske kulturne identitete močno otepamo, pa med drugi dovolimo, da se spoštujejo druga verstva, kot na primer hadžib?

Zadnje čase slovenski splet zaznamuje novica, ko je med poukom v eni od ljubljanskih srednjih šol prišlo do incidenta med učiteljem in dijakinjo. Ta je namreč v razred prišla s hidžabom, na kar naj bi ji učitelj dejal, da “nošenje naglavne rute v razredu ni po bontonu”. Od nje naj bi zahteval, da si ruto sname, saj da je sicer ne bo poučeval.

Po pogovoru z učiteljem je dijakinja razred zapustila. Ravnateljica pa je nato po razgovoru z učiteljem o dogodku obvestila pristojno ministrstvo, kjer so poudarili, da je šola dolžna upoštevati versko svobodo in nedotakljivost vsakega posameznika ter preprečevati diskriminacijo posameznikov na podlagi veroizpovedi. Pri tem so zanimivo v Inštitutu 8 marec stopili na stran dijakinje, kjer so med drugim zapisali: “V javni šoli lahko dijaki in dijakinje nosijo verske simbole, tudi naglavno ruto, in sicer pod enakimi pogoji, kot to velja za ostala religiozna in filozofska prepričanja.”

A pri tem se moramo seveda vprašati, v kakšni državi živimo. Denimo v Franciji, Švici, na Nizozemskem v Nemčiji in še kje, je nošenje naglavne rute, ali hadžiba prepovedana. Nenazadnje nošnja rute na glavi žali krščansko verujoče ljudi. In tukaj živeči muslimani, morajo sprejeti tukaj obstoječo kulturo. Zamislite si, da bi ženska odšla v muslimansko državo in nebi bila pokrita. Tako, kot morajo naše ženske spoštovati muslimansko kulturo v določenih državah, bi morale ženske iz  muslimanskih držav spoštovati tudi našo krščansko kulturo?

Se je pa pri tem razvnela tudi debata o razpelih v osnovnih šolah. Naši vrli levi politiki, se radi sklicujejo na ustavno ločenosti cerkve od države. Nekdanja poslanka Majda Potrata (SD), je bila v preteklosti ena tistih, najbolj vročih nasprotnic, razpela v državnih šolah.  In prav zanimivo, medtem ko se Slovenci svoje krščanske kulturne identitete očitno močno otepamo, pa je pri naših sosedih Avstrijcih povsem drugače – krščanske vrednote so pomembne za tri od štirih državljanov naše severne sosede. 

Če je že cerkev ločena od države, zakaj to pravilo velja samo za krščanske otroke?

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.