Interesi Slovenije glede arbitraže usklajeni

Slovenski politični vrh se je včeraj popoldne sestal v Vili Podrožnik in razpravljal o ukrepih Slovenije glede implementacije arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Politični vrh je enoten, da naj Slovenija arbitražno sodbo implementira v roku.

Po srečanju je premier dr. Miro Cerar za medije povedal, da bo vlada nadaljevala z implementacijo arbitraže, da bo zagotovila tudi policijsko varstvo slovenskim ribičem, če bo potrebno, da sicer policija ukrepa že sedaj, vendar bolj milo. Povedal je tudi, da si želi v Zagreb na pogovore in da je njegov edini pogoj za srečanje s hrvaškim predsednikom vlade Plenkovićem, da se bo Hrvaška pogovarja o arbitražni odločitvi; da če bi Hrvaška dejala, da se sploh ne bo pogovarjala o arbitraži, arbitražnem sporazumu in implementaciji, potem bi bil tak pogovor nesmiselni in bi ga bilo potrebno preložiti.

Glede zavrnitve članstva Hrvaške v Organizaciji za sodelovanje in razvoj (OECD) pa je  povedal, da ta odločitev še ni sprejeta, ampak da je Slovenija le opozorila, da je eden izmed pogojev za članstvo spoštovanje vladavine prava in torej tudi mednarodnega prava ter odločitev mednarodnih sodišč.

Branko Grims je za RTV Slovenija povedal, da je sosede treba pripravit k pogovorom, in da si mora Slovenija prizadevat k iskanju mednarodnih zaveznikov. Ljudmila Novak pa, da od vlade pričakuje, da bo enotna in odločna, da bo jasno zavzela stališče, da je treba spoštovati  mednarodno pravo in da bo naredila vse, da bo dobro informirala druge partnerje v Evropi.

Na sredino opozorilo Slovenije o zavrnitvi Hrvaške v članstvo OECD, se je odzval hrvaški premier Plenković, ki je dejal, da polika izsiljevanja ne vodi nikamor in Slovenijo pozval naj podpre članstvo Hrvaške v OECD. Ob tem je poudaril, da Hrvaška ne priznava arbitražne sodbe po jasni odločitvi hrvaškega parlamenta o izstopu iz arbitražnega postopka in da so se o meji pripravljeni dvostransko pogovarjati.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je obžalovala opozorilo Slovenije  o zavrnitvi članstva Hrvaške v OECD, in jo s tem prisilila k implementaciji arbitražne sodbe in znova poudarila, da je bil arbitražni proces kontaminiran ter da odločitev in sodba ne moreta temeljiti na lažeh in goljufijah.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.