Slovenija opozorila, da ne more podpreti članstva Hrvaške v OECD

Vir: Flickr/ OECD

STA poroča, so diplomatski viri iz Bruslja sporočili, da Slovenija članstva Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ne more podpreti, ker ta ne izpolnjuje vseh pogojev, predvsem zaradi nespoštovanja vladavine prava in sodb mednarodnih sodišč. To je prvo uradno opozorilo Slovenije v povezavi s širitvijo, o kateri naj bi v OECD odločali konec meseca. Po navedbi virov bi naj Slovenija to opozorilo posredovala na sestanku veleposlanikov članic pri EU, na kateri je Evropska komisija poročala o razmerah glede širitve OECD.

Neuradno pa naj bi takšno opozorilo Slovenija že nakazala ob robu blejskega foruma.

V prihodnjih dneh, predvidoma v petek, bi naj generalni sekretar OECD Angel Gurria predstavil svoj predlog za nadaljevanje širitve organizacije. Tokrat se za članstvo v OECD potegujejo Hrvaška, Bolgarija in Romunija. Od leta 2007 v Evropski uniji velja dogovor, da članice pri širitve podprejo vse članice unije, torej s konsenzom. Niso pa to edini zapleti pri širitvi OECD. Pričakujejo se še drugi politični in tehnični zapleti, ki niso povezani s Slovenijo.

Po navedbi virov naj bi EU poskušala pri OECD vplivati na spremembo osnutka resolucije, ki vključuje predlog širitve. Med članicami naj bi vladalo nezadovoljstvo zaradi vključitve le ene od treh evropskih držav v OECD. Gurria naj bi za članstvo v organizaciji OECD predlagal samo eno članico EU Romunijo, ter še tri latinskoameriške države – Argentino, Brazilijo in Peru. Tako velika širitev je velik tehnični podvig za OECD.

M. T.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.