Intervju, Anže Logar: “Slovenija mi je dala veliko, zdaj ji lahko veliko vrnem!”

Anže Logar, slika Rok Rakun

Predsedniške volitve so pred vrati. Zato smo na portalu e-maribor.si naredili kratek intervju s trenutno najbolj “vročim” kandidatom za predsednika Slovenije Anžetom logarjem, ki se v predsedniško tekmo odpravlja, kot samostojni kandidat s podpisi volivcev.


Kot je znano je Anže Logar potrebnih 5000 podpisov svojih volivcev zbral le v nekaj urah. Javnomnenjske ankete pa Logarja uvrščajo v sam vrh. Z Anžetom Logarjem se je pogovarjal Mitja Grmovšek.

1. Kaj je botrovalo k vaši odločitvi, da kandidirate za predsednika Slovenije? 

Anže Logar: Ker čutim, da je tako prav. Slovenija mi je dala veliko, zdaj ji lahko veliko vrnem. Tudi izkušnje: soustvarjalca slovenske zakonodaje v poslanskih klopeh, izkušnjo vodenja zunanje politike in dvakratnega predsedovanja Svetu EU. V vseh teh vlogah sem ogromno investiral v sodelovanje, v iskanje soglasja. Kandidiram, ker za prihodnost potrebujemo prav to, še posebej v tem mednarodnem trenutku – sodelovanje.

2. Koliko je funkcija predsednika republike drugačna in pomembnejša od funkcije ministra ali poslanca? 

Anže Logar: Funkcija predsednika Republike je najpomembnejša funkcija v državi. Pri nas ji daje dodatno težo neposredna izvolitev.  Predsednik ni del izvršne oblasti v ožjem smislu, predvsem pa je v strankarskem smislu neodvisen od vsakokratne vlade in seveda od strank. To mu daje večjo svobodo, a tudi večjo odgovornost, da je resnično predsednik vseh. 

Predsedniški kandidat Anže Logar, slika Rok Rakun

3. Kako bi ocenili delo, ki ste ga opravljali, kot zunanji minister? 

Anže Logar: To oceno morajo podati drugi. Ključno se mi zdi, da smo s pohvalami opravili predsedovanje EU ter oživili tri pomembne, dokaj zanemarjene dimenzije slovenske zunanje politike: trans-atlantsko, srednje-evropsko in sredozemsko, velikega pomena pa je tudi začeto sodelovanje v severno-jadranski trilaterali. 

4. Kakšen bi moral biti po vašem mnenju odnos Slovenije do Rusije, kot države in predsednika Vladimirja Putina? 

Anže Logar: Rusija in Putin seveda nista eno in isto. Bogata ruska kultura je del evropske kulturne dediščine, o tem ni nobenega dvoma. S svojim ravnanjem doma in v svetu, še posebej seveda z agresijo na Ukrajino in nezakonito priključitvijo več njenih delov pa je Putin iz svoje države naredil nevarnega izobčenca v mednarodnih odnosih. 


Anže Logar se je rodil 15. maja 1976 v Ljubljani. Študiral je na ljubljanski ekonomski fakulteti, kjer je leta 2000 diplomiral, januarja leta 2006 pa je magistriral na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije. Deset let kasneje, leta 2016, je doktoriral na Fakulteti za uporabne družbene študije. 

[color-box color=”yellow”] Kandidiram tudi zato, ker je čas, da prelomimo s politično “kulturo” glasovanja “proti” in začnemo s političnim sodelovanjem “za”, za dobro Slovenije, za prihodnost.[/color-box]

5. Vaša kampanja poteka mogoče malce nenavadno. Odločili ste se osvajati slovenske vrhove. Zakaj? 

Anže Logar: Za sprostitev in nabiranje kondicije v zahtevnem času volilne kampanje, ki pa tudi daje obilo priložnosti za srečanje z ljudmi na različnih koncih Slovenije. Pa tudi kot simbol: Slovenija lahko in zmore osvajati vrhove ne samo v športu, temveč tudi na drugih področjih, vključno s politiko. 

6. Kdaj vas lahko pričakujemo na mariborskem Pohorju? 

Anže Logar: Ko bo čas dopuščal, morda pa še med kampanjo.

7. Kako bi ocenili delo vlade Roberta Goloba. In kakšne so razlike med njegovo in Janševo vlado? 

Anže Logar: Prejšnja vlada je delovala v razmerah kriznega menedžmenta, sedanja bo v ta način morda še morala preiti.

Predsedniški kandidat Anže Logar, slika Rok Rakun

8. Kako bi ocenili predsednikovanje Boruta Pahorja? Kakšno oceno bi mu dali od 1 do 10? 

Anže Logar: Desetica za izreden napor k dialogu, vključenosti, spravi – doma in s sosedi, ter za izreden zunanjepolitični angažma. 

[color-box color=”blue”] Logar: Moja kandidatura je iskrena, podprta s prijaznimi besedami ljudi, ki jih srečujem v vsakdanjem življenju. In rezultati dela v funkciji zunanjega ministra. Ne kandidiram za ‘mnenjske voditelje’. Kandidiram za ljudi. Za Jožeta, Martino, Svita in Izo. Pač, stavim na kontakt z volivci.[/color-box]

9. Kakšne so vaše smernice, ki ste si jih zadali v kolikor postanete predsednik Slovenije? 

Anže Logar: Moj cilj je Slovenija, kot dežela visokega življenjskega standarda, sproščena, s čistim okoljem, delujočim sistemom, ničelno toleranco do korupcije in solidarno družbo, ki zna in zmore sodelovati. V programu napovedujem oblikovanje foruma sodelovanja vrha slovenske politike, dvakrat letno srečanje predsednikov parlamentarnih strank, vsakoleten nagovor državljankam in državljanom ter sklic dvoletne konvencije o prihodnosti Slovenije. Ključni cilj vseh teh pobud je poenotiti se o strateških ciljih družbe in države. Zastavil sem si pet prioritetnih področij: krovno “Sodelovanje za prihodnost” ter štiri sektorske prioritete “Gospodarsko okolje”, “Zeleni prehod”, “Mladi” in “Varnost in mednarodno okolje”. 

Veliko sreče na volitvah!

Anže Logar: Hvala, vam in vašemu portalu.

Intervju pripravil M.G., slike: rok Rakun

VREME

Maribor
jasno
58%
2.6km/h
0%
28°C
31°
27°
26°
Mon
19°
Tue
17°
Wed
15°
Thu
15°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.