Intervju, Borut Rupnik: “Najlepše darilo za 18. rojstni dan je članstvo v stranki SDS!”

Borut Rupnik

Čeprav je danes četrtek, smo se v naši rubriki nedeljski intervju, odločili, da ta razgovor naredimo prav na današnji dan z enim posebnim razlogom. Spoznali boste mladega domoljuba, ki si je za 18. rojstni dan, ki ga praznuje ravno danes, zaželel postati član največje politične stranke v državi, Slovenske demokratske stranke. Spoznajte 18-letnega Boruta Rupnika!

Intervju z Borutom Rupnikom

  • Borut najprej hvala, da si se odzval na pogovor za intervju. Na uho nam je prišla tvoja posebna želja, ki si jo želiš za 18. rojstni dan, in sicer da postaneš član Slovenske demokratske stranke. Danes se ti je želja tudi uresničila. Zakaj taka želja?

SDS je trenutno najmočnejša stranka v državi in ne dvomim, da bo tako tudi v prihodnje. Všeč mi je program stranke, predvsem pa migrantska in družinska politika. Ni mi vseeno za prihodnost, zato sem pripravljen vstopiti v politiko že v mladih letih in po najboljših močeh vplivati na mlade in jih pripraviti, da se udeležijo naslednjih volitev, kjer bodo obkrožili stranke, ki zagovarjajo domoljubje in kapitalizem, ne pa strank, ki si želijo ponovne vzpostavitve socializma.

  • Kaj tebi pomeni domovina?

Domovina je ena sama, ne moremo je izbirati sami in prav je, da smo ponosni nanjo. Domoljubje je najbolj čisto čustvo in je zelo pomembno, sploh pa za manj številčne narode, kot smo mi, Slovenci. Žal pa vse pogosteje opažam vrstnike, ki se sramujejo svojih korenin, kar pa za moje pojme ni prav. To je potrebno spremeniti, namreč le tako lahko kot narod obstanemo.

  • Kaj tebi pomenita slovenska zastava, grb in slovenska pesem?

Vsi slovenski simboli zame simbolizirajo nekaj, na kar sem ponosen. Vedno znova rad slišim slovensko pesem, v meni zbudi posebne občutke, ki jih je težko opisati z besedami. 

  • Kaj lahko po tvojem mnenju, kot 18 letnik doprineseš k Slovenski demokratski stranki?

Kot vemo, mladih politika načeloma ne zanima, moj namen je to spremeniti. Še preden sem formalno postal član stranke, sem sovrstnikom, ki politiko spremljajo le bežno preko MSM, opisal še drugo plat zgodbe. Precej sem aktiven na Instagramu, kjer komentiram aktualno politično dogajanje. Ker sem demokrat, vedno pišem spoštljivo in argumentirano, negativni komentarji pa prihajajo bodisi od tistih, ki prihajajo iz privilegiranih komunističnih družin  ali pa tistih, ki politike sploh ne spremljajo, aktualne vlade pa ne marajo zaradi vsem nevščenih ukrepov, ki jih je bila primorana sprejeti, z namenom preprečitve širjenja koronavirusa. Slednjim sem  dopovedal, da se virusa ni izmislila vlada, temveč je to problematika, s katero se sooča celoten svet. Ko pa sem jim razložil, za kaj se zavzema aktualna oblast, pa se je njihovo stališče spremenilo. Ravno to pa je moj namen- mlade seznaniti tudi z argumenti desne strani, ki pa so v osrednjih medijih vse prevečkrat preslišani. Šele takrat si lahko oblikujejo pravo mnenje o določeni temi. 

  • Prihajaš iz Logatca, kaj o tvoji aktivnosti v stranki pravijo prijatelji, sošolci?

Zaenkrat nisem objavljal članstvo v SDS na veliki zvoni, se pa zavedam, da bom čez čas deležen veliko pritiskov in napadov, tudi po tem intervjuju, vendar se jih ne bojim, saj se zavedam, da sem na pravi poti. Pripravljen sem na dialog z vsemi, ki so pripravljeni iskati skupne točke in ne s tistimi, ki si želijo razdora ter že apriori zavračajo dialog z drugače mislečimi- po možnosti te celo označijo za fašista samo zato, ker si zaveden Slovenec. S tem le pokažejo, da niti ne vedo, kaj  je definicija fašizma. Jaz obsojam vse totalitarne režime, medtem ko ima opozicija težave pri obsodbi komunizma, zaradi katerega je umrlo več deset milijonov ljudi.

  • Stranka SDS je največja stranka v državi. Kakšno sporočilo daje stranka mladim?

V Sloveniji je eno najpomembnejših vprašanj demografija. SDS dela na tem, da bi spodbudila mlade, da si ustvarijo družino, kar pa je strateškega pomena za našo prihodnost. Opozicijske stranke bi tovrstno problematiko rešile tako, da bi sem uvažale tujce. Ker pa vemo, da multikultura ne deluje, pa raje vidim, da država ustvari pogoje, da se dvigne rodnost med Slovenci. Vlada je pripravila zakon, ki bo delovnem prebivalstvu prinesel višje neto plače, uvedla bo tudi ti. socialno kapico in bo na ta način poskrbela za to, da bodo mladi, ambiciozni izobraženci ostali v Sloveniji. Za vzor nam morajo biti kapitalistične države, ne pa socialistična Venezuela, kjer ljudje živijo v bedi. Ne smemo pozabiti niti na varnost. Slednja se je v Zahodni in Severni Evropi precej zmanjšala, odkar so na široko odprli vrata za migrante. Zgledujemo se lahko po višegrajskih državah, ki so do migrantov “manj prijazne,” hkrati pa so te države tudi bolj varne. Povsem upravičeno lahko sklepamo, da je korelacija med migracijami in njihovimi negativnimi posledicami, prav zato moramo biti še posebej pozorni, koga spuščamo v državo. 

  • Kakšna je po tvojem mnenju politična klima v Sloveniji?

Politično ozračje je precej razgreto, vendar še vseeno ne toliko, kot to želijo prikazati osrednji mediji, pri katerih včasih dobim občutek, da posredno tudi sami pozivajo k petkovim protestom, saj jim v poročilih posvečajo povsem preveč pozornosti. To da so mediji pristranski me ne moti, dokler nisem prisiljen plačevati njihovih vsebin, četudi jih ne spremljam. Iz tega razloga si želim, da RTV poroča nepristransko in da v oddaje vabijo predstavnike obeh strani, ne pa da skoraj vedno prikažejo le eno plat zgodbe. Kot javni medij, ki ga plačujemo vsi, so dolžni poročati objektivno. Če pa tega niso pripravljeni storiti, pa menim, da bi bilo potrebno ukiniti RTV prispevek. Naj vsak financira tiste medije, ki jih dejansko spremlja. 

  • Borut hvala za ta kratek intervju in iskrene čestitke ob 18.rojstnem dnevu.

Hvala, zagotovo si bom dan, ko sem postal polnoleten zapomnil po tem, da sem na ta dan postal tudi član Slovenske demokratske stranke.

slike: osebni arhiv

Z Borutom se je pogovarjal Mitja Grmovšek

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.