Intervju: Ksenija Šeligo, kandidatke za mestno svetnico MOM

Začniva na začetku, kdo je Ksenija Šeligo?

Ksenija Šeligo je preprosta, nasmejana, komunikativna oseba. Oseba, ki zna prisluhniti prijateljem, ko so dobre in ko so slabe volje. Ljubiteljica narave, plesa in glasbe,…Mladost  sem preživela v Pesnici pri Mariboru, sedaj pa že 20 let živim v Mariboru. Po izobrazbi sem gradbenica. Delovne izkušnje sem pridobivala tako v zavarovalništvu kot tudi na lastni podjetniški poti. Sem ponosna lastnica starodobnika.

Ker se dobro poznava, se bova v tem intervjuju tikala. Si za?

Ja seveda.

Je to, da si ženska v politiki prednost?

Bi rekla, da biti ženska v politiki ni ne prednost ne slabost… pomembno je, da s svoje delo opravljaš korektno.

Si zelo aktivna, Si predsednica Krščanskega foruma SDS, predana si v stranki. Kaj te žene v politiko?

Res je. Dolga leta sem bila simpatizerka stranke. Odkar pa sem njena članica, sem aktivna. Želim se približat ljudem, jim prisluhnit in pomagat do rešitev. Že kot kandidatka za poslanko na državno zborskih volitvah sem bila veliko na terenu, tako, da poznam določeno problematiko, za katero bom poskušala najti rešitve. Želim pokazati, da se v politiki lahko dosežejo tudi dobra dela. Kot predsednica Krščanskega foruma, pa zastopam stališče, da si moramo med seboj pomagati in drug pri drugemu iskati potencial.

Spregovoriva  par besed o stranki, kateri pripadaš? Zakaj SDS?

SDS zagovarja svobodo, človeško dostojanstvo, pravičnost, solidarnost in domoljubnost, to so tudi zame temeljne vrednote.  Pomembno je, da smo ponosni na svojo narodno identiteto in zgodovino. Ponosni kot slovenski narod na lasten jezik in kulturo. Pa ne samo, da smo ponosni, pomembno je, da jo ohranjamo in čuvamo.

Se po tvojem mnenju premalo mladih odloča za politiko?

Absolutno. Med mladimi vlada malodušje in pesimizem, že leta ne vidijo nobenih sprememb na bolje. Zagotoviti si želijo lastno eksistenco, kar pa ni ravno lahko naloga. Naš mestni odbor si močno prizadeva, da bi se  mladi  vključevali v delovanje SDM (Slovenska demokratska mladina). SDM je v Mariboru aktiven tako na športnem kot kulturnem in akademskem področju.

Kakšno mesto je po tvojem mnenju Maribor?

Maribor je moje rojstno mesto in seveda je zato zame najlepše mesto. Letos sem ga celo videla z višine kakšnih 300 metrov, ko sem bila na panoramskem preletu Maribora. Imamo velik mestni park, ko se sprehajaš po Lentu nimaš občutka, da si pravzaprav v centru mesta. Bližina Pohorja, Kozjaka, Meljskega hriba mu dajo pridih zelenega mesta, kjer lahko rečemo, da imamo ob kvalitetni vodi tudi kvaliteten zrak, ki ga dihamo.

Kaj bi bilo v Mariboru potrebno spremeniti?

Radi poudarjamo, da je Maribor univerzitetno mesto. Pa se sprašujem, če se je naredilo dovolj za Univerzo v Mariboru, da se lahko razvija in obratno, če je Univerza kot ustanova dala oz. ponudila vse kar lahko, da pomaga mestu. S tem mislim na vzpodbujanje študentov in bodočih diplomantov, da s svojim znanjem iščejo rešitve pri modernizaciji in optimizaciji v vseh segmentov mestne problematike. Z njihovimi idejami in projektnimi rešitvami bi si lahko opomogla tako gospodarska kot negospodarska dejavnost, ki ponuja razne storitve tako občanom in občankam kot tudi turistom, ki obiskujejo mesto. Problemov in želja po spremembah je v mestu veliko. Moramo na probleme reševati s strokovnim in odgovornim kadrom, rešitve pa morajo biti dolgoročne. Mislim, da je debata o tem ali zapreti eno ulico v Mariboru ali ne, popolnoma nesmiselna, neproduktivna in ne bo pripomogla k boljši klimi v mestu.

Kakšni so po tvojem mnenju Mariborčani in Mariborčanke?

Mariborčani in mariborčanke smo srčni, vsak po svoje ima rad »toti Maribor«.Radi smo veseli, radi se družimo. To se vidi ob vsaki priložnosti. Tako ob dogodkih na Lentu kot na trgih v centru mesta in seveda v času Zlate lisice na Pohorju (če nam sneg ne ponagaja). Ponosni smo na naše štajersko narečje in moram reči, da mi je zelo žal, da v Mariboru ni več Festivala narečnih popevk.

Skozi mandat župana Fištravca se je vlekla razprava o Mariborski knjižnici. Kam knjižnica sodi po tvoje mnenju?

Knjižnica naj ostane na Rotovžkem trgu. Poiskati pa se morajo optimalne rešitve za samo infrastrukturo. Le-ta ni pogojena le z širitvijo knjižnice, tu je še tudi gledališče, univerza…

Kaj je v Mariboru treba spremeniti po tvojem mnenju?

Prej sem omenila vlogo Univerze. Seveda ni pričakovati rešitev iz danes na jutri. Prepričana sem, da bi z medgeneracijskim sodelovanjem lahko ustvarili nova, za mlade zanimiva mesta.

Za kaj se boš, kot svetnica MOM zavzemala?

Kot mestna svetnica se bom zavzemala predvsem za turistično bolj prepoznaven Maribor. Pa ne samo Maribor kot center, tudi okolica Maribora ima veliko za ponudit. Pomembno je urediti preštevilne sprehajalne poti, počistiti zanemarjene vinograde in druge povešine, določene lokacije tematsko povezati. Vnesti zanimivo vsebino, ki bo povezovala zgodovino s sedanjostjo, ohraniti in ponekod obuditi stare običaje in obrti, ki so nas v preteklosti zaznamovali kot narod, ki ji bil delaven, družaben in drug drugemu v pomoč.

Kako boš ti, kot mestna svetnica pomagala Mariboru?

Potrebno je prisluhniti idejam na terenu in jih poskušat optimalno realizirati. Ko in če pa zmanjka idej, mislim, da so naši severni sosednje dobra destinacija , kjer bi si lahko pogledali in našli primere dobrih praks, ki bi se lahko uporabile tudi pri nas.

Kakšna je tvoja vizija mesta Maribor?

Moja je verjetno že na meji pravljičnega…vsi srečni, vsi zdravi in zadovoljni..Želim pa si, da bi bil Maribor mesto, v katerem se bomo vsi počutili varne, da bi bil urejen in da center mesta ne postane mesto strahov, ampak, da zaživi..

Kaj sporočaš svojim volivcem za konec?

Mariborčani in mariborčanke v nedeljo 18. Novembra pojdite na volitve in na glasovnici za Mestni svet MOM volite listo kandidatov Slovenske demokratske stranke (SDS) pod številko 23. Smo dobra ekipa , ki je pripravljena delati za dobrobit vseh nas….ne samo elite…

slike: Ksenija Šeligo

S Ksenijo je klepetal M.G.