slika: Politikis

Direktor mariborskega doma za starejše Marko Slavič meni, da so uspeli zajeziti širjenje okužb. Covid-19 pri tem ni povišal statistične umrljivosti v njihovem domu.

Umrli 4. oskrbovanci doma Danice Vogrinec

V mariborskem Domu Danice Vogrinec so vendarle uspeli zajeziti širjenje okužb s koronavirusom. V enoti na Taboru imajo trenutno 40 okuženih stanovalcev. Večina, 33, jih nima večjih zdravstvenih težav in so nameščeni v rdeči coni v domu. Trije okuženi stanovalci se zdravijo v bolnišnici, štirje okuženi s koronavirusom pa so umrli.

“Ob včerajšnjem odvzemu brisov nismo imeli pozitivno okuženih ne stanovalcev, ne zaposlenih, tako da se situacija očitno umirja in jo začenjamo obvladovati,” je pojasnil. V karanteni ostaja še 22 zaposlenih, a nihče med njimi ne preboleva težje oblike bolezni. Nekateri so že od vsega začetka asimptomatski in sploh niso imeli nobenih značilnih simptomov. Prihodnji teden se bodo tako zaposleni iz karantene začeli vračati na delo v dom. Po mnenju Slaviča je najhujša faza že minila. Kljub temu vsi ukrepi še ostajajo. Tudi prepoved obiskov in gibanje neokuženih stanovalcev zunaj doma. V obeh enotah, tudi na Pobrežju, kjer okužb sicer ni. Bojijo se namreč ponovnih okužb, saj je asimptomatske vnose nemogoče kontrolirati.

Upajmo, da se bo situacija s koronavirusom v domu le umirila.

MG