IZREDNA NOVICA! Tako bo vlada pomagala ljudem! Prihaja tudi obvezni prispevek!

Slika, družbena omrežja

Nujni so novi ukrepi, za pooč ljudem v nedavnih poplavah. Vlada je tako sprejela nov sveženj ukrepov za pomoč prizadetim v poplavah.

Vlada je nove ukrepe pomoči razdelila v štiri sklope: za ljudi, za podjetja, za občine ter za sanacijo in preventivo na javni infrastrukturi. 

Tisti najbolj pomemben sklop: ZA LJUDI

V sklopu pomoči prizadetim gospodinjstvom bo vlada pomagala tako, da bodo starši oproščeni plačila vrtcev, če jih otroci v tem času niso obiskovali, urejena bo brezplačna prehrana za šolajoče, dijaki in študenti bodo oproščeni plačila oskrbnin. Vlada nadalje širi skupino upravičencev za solidarnostno pomoč, prav tako bo zagotovila stanovanja za tiste, ki so v poplavah izgubili bivališča ali pa ta še niso primerna za življenje. Prizadeti v poplavah bodo oproščeni plačila elektrike in zemeljskega plina, prav tako je vlada uvedla odlog plačil pri potrošniških kreditih in bančnih posojilih, obetajo pa se tudi davčne razbremenitve.

Prizadeti v poplavah lahko koristijo enkratno izredno socialno pomoč, ki jo je vlada zvišala na sedemkratnik cenzusa. Pomoč ni vračljiva in bo na voljo tudi tistim, ki sicer niso socialno ogroženi. Vlogo za pridobitev enkratne pomoči lahko oddate v centrih za socialno delo (CSD), ki pri razdeljevanju ne bodo upoštevali prihodkov in premoženja. Ocenjevanje škode bo potekalo preko CSD.

Brezposelne samske osebe bodo lahko prejele do 3.257 evrov enkratne pomoči, zaposleni samski pa 3.513 evrov. Predvideni znesek za štiričlansko družino znaša 11.466 evrov. Navedeni zneski so zgornje meje izplačil, znesek pa ne bo smel presegati nastale škode.

Zakon uvaja tudi subvencijo za najem stanovanja za vse, ki jim je poplava zalila stanovanjsko nepremičnino in ne morejo več živeti v svojih hišah ali stanovanjih. “Če boste šli v tržni najem, ste upravičeni do subvencije za najemnino stanovanj,” je pojasnil Mesec. Starejši od 65 let, ki jim je poplavilo hišo, pa so upravičeni


Vlada je na današnji seji potrdila težko pričakovani predlog interventnega zakona za pomoč po poplavah, ki med drugim predvideva tudi nov obvezni prispevek.


Tako imenovani solidarnostni prispevek bodo letos in prihodnje leto plačali vsi zaposleni in delodajalci, obračunala pa ga bo Finančna uprava (Furs). Denar se bo stekal v sklad za obnovo Slovenije (Sos sklad), ki bo namenjen sofinanciranju izvedbe celovitih ukrepov in projektov, povezanih s poplavami in plazovi.

To so ukrepi vlade, kar se tiče ljudi. Podobno, kot je bilo z interventnimi zakoni v času korone pri Janševi vladi. Takrat je podobna opozicija, kot je danes koalicija take stvari zavračala. Škodoželjno!

Avtomobili P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.