IZREDNO STANJE? Po nujnem postopku bodo uzakonili že tretji prispevek ZZZS?

slika je simbolna

Saj ni res, pa je. Vlada nas bo očitno popolnoma spravila na kant. Uveljavitev tretjega prispevka za ZZZS, naj bi uzakonili kar po hitrem postopku.


Enim na vladi se je konkretno zmešalo? Vladna koalicija namerava obremeniti vse: zaposleni s povprečno bruto plačo, ki je nekaj čez dva tisoč evrov bruto, bi letno plačal okoli 500 evrov več kot doslej, sam bo plačal odstotek bruto plače vsak mesec, še odstotek pa dodatno delodajalec. Enako velja za kmete in samostojne podjetnike. Upokojenci pa bi plačevali nekaj manj: odstotek od neto pokojnine.

Generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl je, ko je pojasnjevala, zakaj predlagajo nujni postopek odločanja o novem prispevku, ocenila, da gre za izjemno obsežen nacionalni projekt, ki vpliva tudi na ostale stebre socialne varnosti, zadeva večji del populacije in ima velike finančne posledice. 

Predlog uvedbe novega prispevka sicer ni usklajen s socialnimi partnerji. Na zadnje srečanje protestno ni bilo predstavnikov delodajalcev. Ker uvajajo nov obvezni prispevek, bo s tem, če bo zakon državni zbor potrdil, onemogočen referendumski postopek, ki o davkih in obveznih dajatvah po ustavi ni dovoljen. Tako bo Slovence tudi to udarilo po žepu. 

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
93%
16%
14°C
15°
13°
13°
Mon
16°
Tue
17°
Wed
20°
Thu
20°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.