Izredno zasedanje Varnostnega sveta zaradi izstrelitve severnokorejske rakete

Vir: Youtube

Severna Koreja po sobotnih izstrelitvah več raket kratkega dosega v morje ob svoji vzhodni obali, provocira naprej. Včeraj zgodaj zjutraj je izstrelila raketo, ki je preletela Japonsko, njen severni otok Hokaido, nato pa padla v morje.

Po poročanju BBC bi raketa srednjega dosega, domnevno Hwasong-12, lahko nosila jedrsko konico. Raketa naj bi preletela 2.700 kilometrov in dosegla višino 550 kilometrov. V morje je padla 1.180 kilometrov od japonske obale. Japonske oblasti prebivalce pozivajo k previdnosti. Japonska vlada je sporočila, da so raketo radarji zaznali, vendar je niso poskušali sestreliti, ker to ni bilo potrebno. Razpadla je na tri dele in ni povzročila materialne škode.

Japonci so dejanje označili za najhujšo kršitev suverenosti države. Japonski premier Šinzo Abe je že govoril z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Oba se strinjata, da je potrebno še bolj ostro pritisniti na Severno Korejo in da pomeni Severna Koreja veliko in naraščajočo neposredno nevarnost za regijo, ZDA in ves svet.

Tudi Južna Koreja je potrdila, da so njihovi radarji zaznali izstrelitev rakete v Severni Koreji, v pokrajini Sunan, v bližini glavnega mesta Pjongjang.

Raketa srednjega dosega Hwasong-12
Vir: Youtube

 

Zaradi izstrelitve rakete naj bi se sešel tudi Varnostni svet Združenih narodov. Varnostni svet je ta mesec že uvedel nove gospodarske sankcije proti Severni Koreji. Severnokorejske izstrelitve raket in razvoj jedrskega orožja pomeni kršitve resolucij Varnostnega sveta.

Države po vsem svetu so obsodile ravnanje Severne Koreje. Zaradi dogajanja so zaskrbljene Južna Koreja, Avstralija, Rusija, Kitajska, države EU. Rusija pa je ob tem izpostavila, da so povod za novo provokacijo Pjongjanga obsežne južnokorejsko-ameriške vojaške vaje, ki so se začele 21. avgusta in bodo trajale dva tedna.

M. T.

 

 

 

VREME

Maribor
pretežno oblačno
56%
3.1km/h
75%
28°C
31°
27°
28°
Mon
19°
Tue
17°
Wed
15°
Thu
15°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.