Novi ukrepi aktivne politike zaposlovanja

Vir: Pixabay

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak je na novinarski konferenci predstavila nove ukrepe aktivne politike zaposlovanja. Za izvajanje ukrepov letos in prihodnje leto je ministrstvo namenilo slabih 189 milijonov evrov, od tega 80 milijonov evrov iz proračuna in 108 milijonov evrov iz sredstev ESS.

Programi aktivne politike zaposlovanja bodo v prihodnje usmerjeni v izvajanje pomoči ciljnim skupinam oseb, ki se težje integrirajo na trg dela. Med njimi so zlasti dolgotrajno brezposelni, neizobraženi in starejši od 50 let.

Dobre gospodarske razmere v državi se ugodno odražajo na trgu dela. Naraščajo potrebe delodajalcev po delavcih, odpuščanja delavcev je vse manj, zato se obseg delovno aktivnega prebivalstva povečuje in približuje obsegu iz marca leta 2007.

Po lanski visoki rasti zaposlenosti tudi letos ob nadaljnji krepitvi gospodarstva ministrstvo pričakuje povečanje zaposlenosti oz. nadaljnja ugodna gibanja na trgu dela. Na Zavodu za zaposlovanje je bilo maja letos na trgu skoraj 12.500 prostih delovnih mest ali kar 45 % več kot lani maja. Konec julija 2017 je bilo v evidenci brezposelnih na zavodu 84.674 registrirano brezposelnih, kar je 14,6 % manj kot julija 2016. Ministrica je poudarila, da že od marca lanskega leta raste število delovno aktivnih prebivalcev, po zadnjih podatkih je 850.276 delovno aktivnih,, kar je kar 50 tisoč več zaposlenih oseb kot pred tremi leti.

Pri starejših brezposelnih se beleži podpovprečen upad brezposelnosti. Položaj starejših na trgu dela je še posebej neugoden, saj so za delodajalce manj zanimivi zaradi starosti, ki pa se pogosto povezuje s slabšo izobrazbeno strukturo, manjšo fleksibilnostjo, zdravstvenimi težavami in zmanjšano produktivnostjo. Zaradi navedenega so pogosto brezposelni dlje časa, kar jim dodatno otežuje reintegracijo na trg dela. Ministrstvo je zato pripravlja nov program, katerega namen bo spodbujanje delodajalcev k trajnejšemu zaposlovanju starejših za nedoločen čas oz. do izpolnitve pogojev za predčasno ali starostno upokojitev. Ciljna skupina bodo osebe, starejše od 55 let, ki so vsaj 1 mesec prijavljene v evidenci brezposelnih (prednost bodo imeli prejemniki denarnega nadomestila in socialne pomoči). Subvencija v višini 13.000 €, in sicer v dveh delih: 10.000 € po 24 mesecih in 3.000 € če bo zaposlitve po 24 mesecih ohranjena še 6 mesecev. Progam bo na voljo konec avgusta oziroma najkasneje v začetku septembra.

Za starejše in za druge težje zaposljive je ministrstvo v začetku avgusta objavilo javno povabilo Zaposli.me, ki bo na voljo dve leti. Delodajalci lahko pridobijo subvencijo za zaposlitev brezposelnih starejših od 30 let in so v skupini težje zaposljivih. Subvencija znaša med 5 in 7 tisočimi evri, izplača jo zavod v dveh delih, takoj ob zaposlitvi in po enem letu. Za obdobje do leta 2019 je na voljo 51 milijonov evrov. Predvidena je vključitev skoraj 10 tisočih brezposelnih oseb.

Novost je tudi javno povabilo Priložnost zame za zaposlovanje v nevladnih organizacijah, objavljeno 9. 8. 2017. S programom izboljšujejo zaposlitvene možnosti za brezposelne, ki imajo visokošolsko izobrazbo, vendar na tej ravni še nimajo delovnih izkušenj.

Za naslednjega pol leta delodajalci napovedujejo 2,0 % rast zaposlenosti. Odprlo naj bi se približno 12,7 tisoč novih delovnih mest. Največjo rast števila zaposlenih predvidevajo delodajalci iz gradbeništva ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor se uvrščajo tudi zaposlovalne dejavnosti. Precej optimistične napovedi glede zaposlovanja imajo tudi delodajalci iz informacijskih in komunikacijskih dejavnosti, prometa in skladiščenja ter predelovalnih dejavnosti.

M. T.

 

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
93%
1km/h
15%
13°C
15°
13°
13°
Mon
16°
Tue
17°
Wed
20°
Thu
20°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.