Janša nad Novo Slovenijo! Stanje je slabše, kot če bi bila NSi v koaliciji.

Janez Janša in Matej Tonin

Po zadnjem dogajanju v parlamentu, ko so na kolegiju potrdili sklep Svobode in SD, da se Svoboda začasno odpove dvema mestoma v komisiji za nadzor javnih financ v prid opoziciji, so vsi mislili, da gredo zadeve v normalnost. A namesto, da bi dve mesti zasedla največja opozicijska stranka, ga je kar Nova Slovenija.


Matej Tonin, prvak Nove Slovenije, je na twitterju zapisal, da je po skoraj enem letu vzpostavljen celovit opozicijski nadzor nad delom Vlade.

Na neumnost, ki jo je zapisal Matej Tonin na družbenih omrežjih, se se je odzval tudi predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša, ki je zapisal, da je trenutno stanje slabše, kot če bi NSi tudi formalno vstopila v koalicijo. »To je lahko nekaj, s čimer se ne strinjamo, vendar bi bila to legitimna odločitev suverene stranke. Transparentna in bistveno bolj poštena od sedanje dvojne igre.

Tako je zapisal Janez Janša na družbenih omrežji:

Stanje je v resnici še slabše, kot če bi Nova Slovenija formalno vstopila v vladno koalicijo. To je lahko nekaj, s čimer se ne strinjamo, vendar bi bila to legitimna odločitev suverene stranke. Transparentna in bistveno bolj poštena od sedanje dvojne igre. Dejstvo pa je, da stranke Nove Slovenije murgelska koalicija svobodnjakov, stranke SD in Levice ne potrebuje v Vladi, ampak kot zaveznika v opoziciji. Na ta način  vzporedni mehanizem:

– 1. navzven vzdržuje varljiv videz delujoče parlamentarne demokracije, hkrati pa onemogoča resen parlamentarni nadzor, saj so Novi Slovenija, ki ima zgolj 8 poslancev in temu primerne kapacitete, dodelili vodenje obeh nadzornih komisij,  KNJF in KNOVS

– 2 Preprečuje ustanovitev za koalicijo kritične preiskovalne komisije o rabotah Golobovanja v GEN-I,

– 3. S pomočjo Nove Slovenije  krepi dolgotrajne napore za osamitev stranke SDS.

– 4. Ter (strateško najpomembnejše) zagotavlja uresničitev ključnega cilja tega mandata, spremembe ustave RS, s katerimi si levi pol dokončno cementira absolutno oblast v sodstvu,  demotivira podeželske volitve za udeležbo na volitvah,  namesto parlamentarne demokracije uvede sebi prilagojen pol predsedniški sistem.

Stranka Nova Slovenija ob takšnem ravnanju hkrati za svoje uborne volilne rezultate absurdno krivi stranko SDS, čeprav je neizpodbitno dejstvo, da je bila doslej SDS edina, ki jih je vzela v vlado. V zadnjem mandatu so tako imeli ob sedmih poslancih celo 4 ministrska mesta. Trditi, da so bili ob takšni radodarnosti SDS v senci – je več kot absurdno. Vodstvo Nove Slovenije si takšno dvojno igro ponovno (delno smo to že videli v mandatu Ljudmile Novak) lahko privošči zaradi vsesplošne podpore levih medijev, ter predvsem zaradi dejstva, da stranke dejansko ne vodi predsednik, temveč generalni sekretar oziroma glavni tajnik s svojo skupino “vročih navijačev”, ki se nikoli javno ne izpostavi za stvar, vendar iz mandata v mandat ostaja isti ter priložnostno menja predsednike. Običajno takrat, ko stranki javna podpora zaradi “kšeftarske” politike, ki jo v bistvu forsira prav isti tajnik, pade pod parlamentarni prag. 

Vzporedni mehanizem se nadeja, da bo nekaj odstotkov volivcev vedno volilo stranko, ki ima v svojem imenu “krščanska”, zato ne varčuje z napori in sredstvi, da se ta del volilne moči nevtralizira. Sicer pa so globlji odgovori za razumevanje te dokaj absurdne situacije v knjigi Forum iz Sao Paula, kulturna vojna.

Pred časom smo na našem twitter profilu naredili tudi anketo, kdaj bo nova Slovenija del Golobove koalicije, Odgovori so zelo zanimivi:

vir twitter

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
93%
1km/h
15%
13°C
15°
13°
13°
Mon
16°
Tue
17°
Wed
20°
Thu
20°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.