Janša poziva: “Če je le možno se na volišča odpravite v nedeljo!” (video)

Janez Janša

Na današnji novinarski konferenci je predsednik SDS Janez Janša opozoril na vprašljivost varnosti glasovnic predčasnega glasovanja na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih, ki bo potekalo v tem tednu od torka do četrtka na 97 voliščih po državi.


Kot je uvodoma povedal Janša, je danes prvi dan predčasnih volitev za Evropski parlament. SDS je na seji sveta pred nekaj tedni sprejela resolucijo, v kateri je predlagala oziroma zahtevala, da se dosledno izvaja zakonodaja o volitvah, da se vrnejo volišča tam, kjer so bila v zadnjih desetih letih ljudem ukinjena brez kakršnihkoli pravih razlogov. “Zahtevali smo tudi, da se še pred evropskimi volitvami zagotovi sprotno štetje glasovnic na predčasnih volitvah. Od pristojnih v Državni volilni komisiji smo dobili odgovor, da je komisija o tem razpravljala in da je ta predlog zavrnila. Tako da vključno z današnjim dnem volivci lahko predčasno glasujejo tri dni in glasovnice se po koncu glasovanja v skrinjici zapečatijo. Te skrinjice so potem nekje zaklenjene, jutri se odpečatijo, pa spet zapečatijo in tako tri dni, potem so nekje spravljene do zaključka glasovanja v nedeljo in se šele potem to šteje.” Je dejal Janša.

Janša: “Zakon o volitvah v Državnem zboru izrecno določa, da se predčasno glasovanje opravi na posebnem volišču na območju okrajne volilne komisije. To, kar se dogaja danes v Ljubljani in Mariboru in še nekaterih drugih mestih po Sloveniji, je nezakonito!”

Janez Janša je poudaril, da zakon o volitvah v Državnem zboru RS nikjer ne prepoveduje sprotnega štetja. “Po logiki stvari bi morali vsak dan po koncu glasovanja glasovnice prešteti. Zdaj pa se postavljajo vprašanja, kje in kako so te glasovnice varovane, kdo jih varuje. Vemo, da so za to neposredno sistemsko odgovorne okrajne volilni komisije, ampak to še ni nobena garancija.” Kar zadevo dodatno postavlja pod vprašaj, je to, da so v nekaterih mestih, v Ljubljani in Mariboru, mesta predčasnega glasovanja združena za veliko okrajev. 

Zato poziv predsednika SDS, Janeza Janše, Če je le mogoče, se na volišča odpravite v nedeljo, 9. junija!

VREME

Maribor
jasno
42%
2.1km/h
0%
28°C
29°
27°
25°
Mon
16°
Tue
17°
Wed
21°
Thu
21°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.