Janša: “To je žalitev dostojanstva generacije, ki je priborila samostojno državo!”

Slika: portal24

Saj ni res pa je. Poleg ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve, je to neverjetna sramota in pljunek tistim, ki so se borili za samostojno Slovenijo.

Neverjetno. Upravičenci za spominsko medaljo so najprej v Mariboru čakali dolgo časa v vrsti na Upravi za obrambo v Mariboru, podobno se je dogajalo včeraj v Ljubljani, v neposredni bližini Ministrstva za obrambo.


“To je za nas sploh prvo priznanje za prispevek k osamosvojitvi, a izgleda, kot da čakamo na odstrel,” je zadevo (tako Večer) komentiral Joško Škrjanec, ki je leta 1991 kot zaposleni na Slovenskih železnicah pomagal postavljati barikade. Tako  podeljevanje obeležij je nečastno in neetično. Do ljudi, ki so si zahvalo zaslužili, pa je tako dejanje skregano z vsako logiko zdravega razuma. Kot bi se Minister za obrambo Marjan Šarec, hotel delati norca iz vseh teh ljudi.

Vrste, v katerih tisti, ki so prispevali k samostojni državi, čakajo na priznanje, ki jim pripada, dokazujejo slabšalni odnos, ki ga tranzicijska levica neguje do slovenske osamosvojitve. Še najbolj jasno ga artikulirajo v stranki Levica. Eden najbolj vidnih politikov stranke Miha Kordiš je denimo osamosvojitev označil kot “nateg” in “kapitalistično kontrarevolucijo”. Mnenjski voditelji tranzicijske levice so v svojih javnih izjavah podobno jasni. Pred dnevi je znan radijski voditelj Sašo Hribar denimo trdil, da osamosvojitvene vojne ni bilo.

Oglasil se je tudi predsednik SDS Janez Janša in zapisal: Tole je zelo narobe Vlada Republike Slovenije in Ministrstvo za obrambo.. Včeraj čakanje v vrstah v Mariboru, danes nekaj metrov stran od MORS v Ljubljani. Kot nekoč v Jugoslaviji za kavo in prašek. Veterani vojne za Slovenijo in vsi aktivni udeleženci osamosvojitve si zaslužijo dostojno izročitev spominskih medalj. V zadnjih dneh je bilo na desetine pompoznih prireditev. Za vse je denar in volja, le za skromno počastitev poguma deset tisočev v osamosvojitvenih procesih in v Vojni za Slovenijo očitno ne. To je žalitev dostojanstva generacije, ki je priborila samostojno državo. Vsak dan se potrjuje, da ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve ni bil le enkraten zdrs vladajočih.

Sramote, ki so si jo privoščili vladajoči tokrat, se ne da več popraviti. Le zapomnimo si lahko, da tako sramotne vlade še nismo imeli. In da bo ob naslednjih volitvah, potrebno to popraviti.

VREME

Maribor
rahel dež
87%
0.5km/h
100%
7°C
9°
6°
7°
Thu
3°
Fri
5°
Sat
9°
Sun
10°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.