Na našem portalu, bomo v živo prenašali novinarsko konferenco vlade Republike Slovenije, kjer bodo sodelovali Janez Janša, Matej Tonin in Zdravko Počivalšek.

Novinarska konferenca vlade republike Slovenije!

Predsedniki koalicijskih strank SDS, SMC in NSi, Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, bodo danes družno stopili pred novinarje in spregovorili o boju vlade z epidemijo covid-19. Epidemiološka slika se je v državi po praznikih poslabšala, zato se odmika tudi odpiranje šol, ki je za vlado, kot navaja sama, ena od prioritet. Novinarsko konferenco bomo na portalu e-maribor prenašali v živo.

V dnevih po praznikih je namreč epidemiološka slika izredno slaba. V četrtek smo zaznali 2045 novih okužb, pozitivnih je bilo kar 30% testov. Hospitaliziranih imamo 1169 ljudi, v intenzivni enoti imamo 189 bolnikov. Ponovno je umrlo 23 ljudi.

Predsednik vlade Janez Janša:

Kot je bilo napovedano decembra, ko smo dobili evropske prognoze za prvo polovico letošnjega leta, smo v najzahtevnejšem času epidemije in vrha še nismo dosegli. Skupaj z nami je v isti situaciji večina severne poloble in držav EU-ja. Tudi države, ki imajo bistveno močnejši, modernejši, zmogljivejši zdravstveni sistem kot mi, se soočajo s težavami, kot se še niso nikoli. Po izmenjavi izkušenj in informacij s kolegi, predsedniki vlad in ministri za zdravstvo drugih evropskih držav, ugotavljamo, da je pred nami še nekaj zelo zahtevnih tednov, preden bodo učinki cepljenja dejansko začeli zaustavljati epidemijo.

Slovenska vlada je edina vlada, ki je omejena z odločitvijo ustavnega sodišča, da tedensko sprejema ukrepe oz. odloke in jih preverja. V zadnjem mesecu je bilo zelo veliko nezadovoljstva, ker se je režim navidezno spreminjal. V bistvu se ni spreminjal, ker smo večino odlokov dejansko podaljševali. Nekatere sprostitve, ki so bile za praznični čas dogovorjene tudi v evropskem okviru, so šle izven načrta sproščanja, ki ga je vlada sprejela 3. decembra. Epidemiološka situacija se je v Sloveniji in v Evropi v tem času spreminjala. Vlada je včeraj načrt sproščanja ukrepov oz. načrt reagiranja v času epidemije v letu 2021 deloma prilagodila in ga tudi dopolnila bolj natančno z merili sproščanja ukrepov po regijah.

Nekako smo ugotovili, da je edina možna niša sproščanja, ki si ga vsi v državi želimo in čim bolj normalnega življenja v času epidemije, je reagiranje v regijskem okviru, od trenutka naprej, ko bomo država kot celota dosegli določene kriterije, določene markerje, ki bodo omogočili, da nekatere stvari sprostimo v epidemiološko najboljših regijah.

Glede na stanje v Sloveniji, ki je glede na epidemiološko sliko resno in glede na povečevanje števila okužb po prazničnih druženjih, kar je bilo pričakovano  in s čimer se žal ukvarja večji del stare celine. Najprej potrebujemo nek čas, da se situacija stabilizira, da krivuljo obrnemo navzdol. Trenutne napovedi niso najbolj optimistične. Zaradi tega se je vlada odločila, da stanje omejitvenih ukrepov, brez izjem, ki so veljale v času praznikov, ostane nespremenjeno vsaj do 18. januarja. Ukrepi, ki trenutno veljajo in so bili delno modificirani z odloki, sprejetimi na včerajšnji seji vlade, bodo stanje zamrznili najmanj do 18. januarja za celo državo. Naslednjo sredo bo vlada ponovno ocenila situacijo na podlagi kriterijev, ki so deloma novelirani.