Januar: Mesec z dvema obrazoma

slika: hribi on net

Vsak mesec bomo na našem portalu objavljali v čem je pomen vsakega meseca posebej. Najprej je na vrsti mesec januar.

Januar je prvi mesec v letu po gregorijanskem koledarju in njegovo ime izhaja iz latinske besede “ianuarius,” ki se je razvila iz imena rimskega boga Janusa, ki je imel dve obrazi – enega, ki je gledal v preteklost, in drugega, ki je gledal v prihodnost. Zanimivo je, da so Rimljani verjeli, da januar predstavlja vrata v novo leto in da se bo bog Janus najbolje zaščitil nad njimi, če bodo v tem mesecu žrtvovali živali in dajali darila.


Januar je znan po hladnih in mrzlih temperaturah v mnogih delih sveta in je mesec, ko se mnogi ljudje sprostijo po prazničnem obdobju in začnejo na novo z resolucijami za novo leto. V mnogih državah so v tem mesecu prazniki, kot so novoletna zabava, Božič in dan državnosti.

Ena izmed najbolj znanih zanimivosti o januarju je, da je to edini mesec, ki nima naglasnega samoglasnika v angleščini. Druga zanimivost je, da je januar mesec rojstva nekaterih znanih osebnosti, kot so Elvis Presley, Martin Luther King Jr. in Neil Armstrong.

Januar je mesec, ki se ponaša s hladnimi temperaturami in mrazom v večini delov sveta. V tem mesecu je pomembno, da se oblečete v tople in udobne oblačila, ki vas bodo zaščitila pred mrazom. To lahko vključujejo termo spodnje hlače, tople puloverje in jopice, bunde ali kape, rokavice in šal. Prav tako je pomembno, da se oblečete v oblačila, ki vas bodo zaščitila pred vlažnostjo in mokroto, saj lahko v tem mesecu pogosto dežuje ali sneži. V ta namen lahko nosite vodoodbojna oblačila ali pa se zaščitite s dežniki ali pokrivali.

 

VREME

Maribor
oblačno
77%
1km/h
100%
25°C
27°
23°
23°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.