Je minister Šarec zamočil? Spletni portal SOS112, še vedno ne deluje

Marjan Šarec, gasilec, slika revija Jana

Informacijski sistem Uprave RS za zaščito in reševanje je bil v sredo v jutranjih urah žrtev kibernetskega napada, so sporočili z ministrstva za obrambo. Sprejem klicev v sili na številko 112 ni bil moten, so pa motene nekatere internetne in poštne storitve. 

Očitno so te zadeve močno presegle pričakovanja ministrstva za obrambo za odpravo posledic kibernetskega napada, saj stran sos112 (v trenutku, ko poročamo) še vedno ne deluje!

Da na spletu nekaj “ne štima”, so seveda občutili tudi običajni uporabniki interneta, saj je spletna stran sos112, ki beleži izredne dogodke, nedosegljiva že četrti dan. No, malce nenavadno pa je, da je direktor uprave Darko But v slogu legendarnega Terminatorja  (“Star, a ne zastarel.”) priznal, da je njihova strežniška in programska oprema res starejša, a ne tudi zastarela. Postopek za njeno zamenjavo pa je že v teku. Na dan kibernetskega napada je dejal, da centri za obveščanje in telefonska številka 112 delujejo nemoteno.

To je zagotovo skrb vzbujajoče in kaže na nič kaj bleščeče razmere na ministrstvu za obrambo, ki ga sicer vodi nekdanji premier Marjan Šarec ob asistenci Damirja Črnčeca, obveščevalca, ki se zagotovo dobro spozna na kibernetsko varnost. Tokrat ni šel samo “štarter”.

Upajmo le, da se bodo minister Šarec in ostali kmalu marjan šzbudili iz pol sna, nehali plesati in se čimprej lotili zadeve. Kajti obveščenost ljudi o izrednih dogodkih v Sloveniji je najbolj pomembna.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.