Je Vesna Vuković, klicala Marto Kos, da se mora umakniti?

Marta Kos, zajem slike RTV

Razkritje portala Požareport o vpletenosti Marte Kos v nekdanjo zloglasno službo državne varnosti – UDBO, naj bi Marto Kos stalo tekme za predsednico Slovenije in tudi podpredsedniškega mesta v stranki Gibanje svoboda?

Po pisanju portala N1, naj bi Marto Kos dan pred izstopom iz predsedniške tekme poklicala vodja strankinih odnosov z javnostmi in marketinga Vesna Vuković in ji dejala, da v Svobodi pričakujejo njen umik. Med razlogi za to odločitev naj bi navedla nizko podporo v javnomnenjskih raziskavah, še zlasti pa dokumente o njeni domnevni preteklosti, ki so zakrožili v javnosti.

Po klicu Vesne Vuković naj bi Marta Kos želela govoriti s predsednikom stranke. Slišala naj bi se zvečer, Golob pa naj bi ji, kot trdijo viri portala N1, postavil ultimat: ali bo odstopila in navedla, da je to storila iz osebnih razlogov, ali pa bo svet stranke seznanil z obremenilnimi informacijami o njej, kar da bo privedlo do umika strankine podpore njeni kandidaturi. Čeprav naj bi Kosova vztrajala, da nima okostnjakov v omarah, naj bi ji Golob postavil rok, da se mora o tem, kaj bo storila, odločiti najkasneje naslednje jutro. Čez noč je nato Marta Kos spisala obvestilo, da “zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov” odstopa od volilne tekme za predsednico republike.

Kot je takrat razkril Požareport, naj bi Marta Kos kot konfidentka Udbe delala med svojim bivanjem v Nemčiji, v mestu Köln, na radijski postaji Deutsche Welle, kamor se je preselila dva meseca po padcu Berlinskega zidu (novembra 1989). Viri pravijo, da naj bi jo imel na zvezi uslužbenec (inšpektor) SDV Stojan Celin, ki naj bi ga tudi na Koroškem poznali kot znanega udbovca. Kosova naj bi mu informacije iz Nemčije pošiljala po pošti, prek svoje znanke oziroma prijateljice, soplavalke, pisma za Celina, ki jih soplavalka ni smela odpreti, pa naj bi bila označene z dvema črticama, na kuverti, levo zgoraj. Zaradi številnih pisem Celinu, ki naj bi mu jih prijateljica Marte Kos, po dogovoru z Marto, osebno dostavljala.

Se je pa Kosova očitno zlagala za naš portal, ko je dejala:Nikoli nisem bila sodelavka tajnih služb. V času SFRJ sem bila otrok, dijakinja in študentka. S spiski sodelavcev SDV in UDBE, katerih avtentičnost je popolnoma nekredibilna, se v Sloveniji največ ukvarjajo prav nekdanji sodelavci teh služb. To počnejo z namenom diskreditacije,”  dejstva govorijo drugače.

Številka Marte Kos (zap. št. 452234, dosje: reg. vir. 14000-05448) , na podlagi tako imenovanega šifranta, pomeni naslednje: da je bila registriran vir, ki jo je imel na zvezi udbaš oziroma pripadnik SDV.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
91%
0.5km/h
97%
14°C
15°
13°
13°
Sat
13°
Sun
12°
Mon
11°
Tue
9°
Wed

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA