Je Urška Klakočar Zupančič zlorabila svoj položaj?

Urška Klakočar Zupančič, zajem zaslona

Mediji so zadnje dni poročali, da je državni zbor ustavnemu sodišču predlagal izločitev ustavnega sodnika Klemna Jakliča, ker bi naj v preteklosti zagovarjal veljavni zakon o RTVS in ker je bil nekoč nadzornik RTVS po veljavnem zakonu. A to ne drži. Državni zbor kaj takega ni obravnaval.

Neverjetno a resnično. Državni zbor ali njegova delovna telesa niso odločala o čem takšnem. Pokazalo se je, da dejansko ne gre za predlog državnega zbora. Izločitev je predlagala le poslanka Svobode Urška Klakočar Zupančič, ki pa trdi, da je to storila v imenu vseh poslancev. V predlogu ne skriva, da gre za njeno osebno pisanje in ne odločitev državnega zbora.

Ustavni sodnik Rok Svetlič je zato Državnemu zboru poslal dopis v katerem se sprašuje, iz katere pravne podlage izhaja, da je predsednik državnega zbora upravičen samostojno sodelovati v postopkih pred Ustavnim sodiščem v katerih je Državni zbor nasprotni udeležene?

Pritisk vladajoče poslanke Urške Klakočar Zupančič na odločanje ustavnega sodišča, ko se predstavlja kot državni zbor, je nenavaden tudi z vidika evropske prakse, kjer v posameznih državah oblastniki poskušajo onemogočiti do oblasti kritične sodnike. Piše Spletni časopis.

Bi zaradi tega morala Urška Klakočar Zupančič odstopiti?

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.