Jelinčič vložil pobudo, da se do volitev nebi objavljale javnomnenjske raziskave

Jelinčič vložil pobudo, da se do volitev nebi več
ZMAGO JELINČIČ Slovenska nacionalna stranka
Zmago Jelinčič, SNS

Sindikat delavcev migrantov Slovenije (SDMS) je vložil predlog zakona o prepovedi objavljanja javnomnenjskih raziskav o podpori politikom in političnim strankam, saj menijo, da so ankete nemerodajne in torej ne posredujejo volivcem pravilnih, smiselnih in koristnih informacij za lažje odločanje na volitvah. Podobno meni tudi Zmago Jelinčič.

Konec javnomnenjskih raziskav?

Po zakonu o volilni in referendumski kampanji objava javnega mnenja in anket o kandidatih, listah kandidatov, političnih strankah in o referendumskem vprašanju ni dovoljena 24 ur pred dnem glasovanja in do zaprtja volišč na dan glasovanja. To pomeni, da je objava dovoljena kadarkoli pred tem rokom in ponovno takoj naslednji dan po volitvah. “S tem se krši temeljno načelo demokratičnosti, zapisano v 1. členu Ustave Republike Slovenije, saj imajo državljanke in državljani Republike Slovenije po tem načelu pravico do svobodnega in nemotenega oblikovanja in izražanja svoje politične volje na volitvah,” menijo v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije (SDMS).

V SDMS še menijo, da gre v javnomnenjskih anketah, ki jih izvajajo različne hiše ob istem času, za lažne novice, saj če bi ista hiša ponovila anketo, ne bi prišla do istega rezultata. “To pove, da so ankete nemerodajne in torej ne posredujejo volivcem pravilnih, smiselnih in koristnih informacij za lažje odločanje na volitvah,” so dejali. Hkrati še poudarjajo, da je nemogoče zagotoviti transparentnost teh raziskav, v vsakem primeru pa vplivajo na odločitev volivcev oziroma njihovo podzavest.

Sindikat delavcev migrantov Slovenije (SDMS) je vložil predlog zakona o prepovedi objavljanja javnomnenjskih raziskav o podpori politikom in političnim strankam, ki so ga poslali v obravnavo na podlagi 114., 115. in 118. člena poslovnika Državnega zbora. SDMS predlaga, da DZ obravnava predlog zakona po rednem postopku, pri obravnavi slednjega pa bosta sodelovala Mario Fekonja in dr. Martin Ivec, ki sta predstavnika predlagatelja. piše portal Nova24TV.

Predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič Plemeniti pa je v okviru svoje poslanske skupine na predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča naslovil poslansko pobudo, kjer si želijo, da bi se prepovedale javnomnenjske raziskave mesec dni pred volitvami.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Rezultati

Loading ... Loading ...

IZJAVA TEDNA

Ko govedo stopi v palačo, ne postane kralj, ampak palača postane štala. [Turški pregovor]

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.