Po Zakonu o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ki ga je 6. decembra 1990 sprejela takratna Skupščina Republike Slovenije, se je morala za uspeh plebiscita o vprašanju pozitivno opredeliti več kot polovica vseh volilnih upravičencev.

Dan samostojnosti in enotnosti

Rezultati so bili razglašeni na današnji dan pred 30. leti, torej 26. decembra. Plebiscit je imel 93,2 odstotno udeležbo. 1.289.369 udeležencev oz. 95 odstotkov se jih je odločilo za samostojno in neodvisno Slovenijo, kar predstavlja 88,5 odstotkov vseh takratnih volilnih upravičencev.

25. junija 1991 je kasneje slovenski parlament sprejel ustavni zakon za uresničitev Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, Deklaracijo o neodvisnosti in več zakonov, s katerimi je Slovenija prevzela prejšnje pristojnosti federacije na svojem ozemlju. Naslednje leto 25. junija 1991 je Slovenija postala samostojna in neodvisna država. To je bil največji dosežek slovenskega naroda, ki je v stoletjih ohranil svoj jezik in kulturo, vendar ni imel svoje države oz. samostojnosti.

So bili pa tudi taki, katerim osamosvojitev države ni bila intimna opcija

Oglejte si proslavo ob 30-letnici odločitve slovenskega naroda o plebiscitu, ki je potekala v predsedniški palači:

Vsem bralcem našega portala čestitamo ob dnevu samostojnosti in enotnosti!

PM