Mnogi otroci v občini Duplek in tudi drugod po Sloveniji imajo te dni veliko dela s
prebiranjem nove pravljice dupleške rojakinje dr. Brede Mulec in mladega ilustratorja
Vanje Flisa, prav tako iz Dupleka.

Nova pravljica dr. Brede Mulec s prigodami iz Dupleka in okolice

Na predvečer božiča je pri založbi Didakta izšla druga pravljica Brede Mulec z naslovom Aleksander in vurberški zmaj v deželi nenavadnih bitij. In tako kot prva knjiga pravljic, ki je nosila naslov Aleksander in vurberški zmaj, je tudi najnovejša namenjena dogodivščinam mladega dečka Aleksander in zmaja Vurka, ki tokrat s pomočjo časovnega stroja raziskujeta pravljični svet, ki so ga opisovale tudi legende in ustne pripovedi iz roda v rod tako iz Dupleka in Vurberka kakor tudi iz okoliških krajev.

Avtorica Breda Mulec sicer je pravnica, doktorirala je na temo Kohezijska politika EU in problemi njene implementacije s posebnim poudarkom za Republiko Slovenijo ter države
Jugovzhodne Evrope. Mulčeva je sedaj tudi vodja kabineta kulturnega ministra Vaska Simonitija.

Pri knjigi je sodeloval tudi sedemnajstletni Vanja Flis je dijak Šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Leta 2019 je sodeloval na natečaju za strip in animacijo za osnovnošolce in srednješolce iz Furlanije-Julijske Krajine in Slovenije s stripom Skriti posli nečaka iz ozadja in na festivalu sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2019 na področju likovne umetnosti z delom Skodelica globalnega čaja ter na obeh dobil glavno nagrado. V Dupleku je mladi fant že pustil pečat, saj je letos oblikoval grafiko velikih dimenzij, ki krasi stene sodobne športne dvorane v Spodnjem Dupleku.

In za konec še nazaj h knjigi. V pravljično pripoved v mnogih zgodbah junaka pravljice Aleksander in Vurko razkrivata, kako je bilo v Dupleku nekoč morje, pa o Ajdih na gradu Vurberk, o rimskih deklicah in vurberškemu junaku Kresniku, ki je premagal tudi turškega poveljnika, seveda pa ne manjka tudi zgodba o dupleški čarovnici Mari.

PM