Junij – mesec, ko je sklenjenih največ porok

Vir: Pixabay

Spomladi in poleti, od maja do septembra, je v Sloveniji sklenjenih največ zakonskih zvez. V lanskem letu je bilo na območju Maribora, pri Upravni enoti Maribor, sklenjenih 452 zakonskih zvez.  145 zakonskih zvez je bilo sklenjenih ob sobotah v Svečani dvorani Rotovža, 100 v Beli dvorani v gradu v Račah, prav tako ob sobotah in 125 med tednom na sedežu upravne enote.

Na skupno življenjsko pot je največ parov stopilo meseca junija.

Še vedno se največ bodočih zakoncev odloči, da zakonsko zvezo sklene v uradnih prostorih določenih za sklepanje zakonskih zvez in to v soboto. V tem primeru bodoča zakonca nimata stroškov izvedbe obreda, ki v primeru poroke izven uradnih prostorov znaša 170,85 evrov.

Obred sklenitve zakonske zveze določa Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Pravno veljavno zakonsko zvezo v Sloveniji sklene načelnik upravne enote ali od njega pooblaščena oseba, pri obredu pa mora biti prisoten matičar.

Družinski zakonik, katerega določila o postopku sklenitve zakonske zveze, se bodo začela uporabljati 1. 1. 2018, pa prinaša nekaj novosti. Bodoča zakonca se bosta lahko poročila samo pred matičarjem in brez navzočnosti prič, če bosta tako želela

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.