Svetovni dan pripadnikov mirovnih operacij ZN

Vir: Wikipedia

Generalna skupščina ZN je 29. maj razglasila za svetovni dan pripadnikov mirovnih operacij ZN. Dne 29. maja 1948 je bila ustanovljena prva mirovna operacija ZN Untso in sicer z namenom nadzorovanja arabsko-izraelskega konflikta v Palestini.

Na ta dan počastimo vse ljudi, ki služijo ali so kdaj služili na mirovnih misijah OZN, še posebej pa tiste, ki so pri vzpostavljanju miru izgubili življenje. Generalna skupščina je pozvala vse države članice, organizacije v okviru sistema OZN, nevladne organizacije in posameznike naj na primeren način spoštujejo ta dan. Mirovne sile pri njenih operacijah spremljajo velika tveganja, tudi žrtve v vrstah pripadnikov mirovnih sil niso redke, v vseh njenih operacijah je izgubilo življenje več kot 3100 pripadnikov.

Naloga mirovnih sil je, da pri svojih operacijah poskušajo preseči konflikt in doseči mir med sprtimi stranmi in da  hkrati poskušajo zavarovati civiliste s posebnim poudarkom na najbolj ranljivih: ženskah in otrocih.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.