Predsednik vlade Janez Janša

“Mogoče smo kakšno stvar sprejeli prehitro, kakšno nekoliko pozneje, ampak organizirali smo se v teku in mislim, da v pomladnem delu kake večje napake ni bilo narejene,” je dejal Janez Janša v pogovoru za TV Slovenija.

Epidemija ne preseneča

Janša je povedal, da ga epidemija Ne preseneča, ker smo vedeli, da bo drugi hladni val hujši kot prvi pomladni topli val, če ne bomo že imeli cepiva ali vsaj elektronske aplikacije, ki si jo bodo bolj ali manj vsi naložili, ki si jo lahko, in ki omogoča izogibanje tveganim stikom.

“Ukrepi, ki so bili sprejeti konec oktobra, so krivuljo zaustavili, nismo pa je še obrnili navzdol. Ukrepi, ki veljajo od ponedeljka naprej, deloma sobote, bodo svoje rezultate pokazali konec prihodnjega tedna in verjamem, da se bo takrat krivulja začela obračati navzdol. Čaka nas še nekaj težkih dni in potem še nekaj tednov, ko bomo morali večino ukrepov še vedno upoštevati, zato da ne bomo iz drugega vala takoj prešli v tretji val.” je dejal Janša

Vsi imajo dovolj zaščitne opreme!

Ko smo se odzivali prej, smo bili kritizirani, da strašimo. Včasih se govori, da se ukrepa prepozno. Ukrepali smo tako, kot nam je bilo svetovano. Ne samo od stroke v Sloveniji, poslušamo tudi drugo stroko. Evropa je vendarle neka celota, ki je po negativnih izkušnjah marca letos začela delovati. Predsedniki vlad in držav se med sabo posvetujemo – na razpolago nimamo samo znanja, spoznanj in predlogov naših inštitutov in stroke, ampak tudi Kochovega inštituta v Nemčiji in drugih inštitutov po Evropi, ki se s tem ukvarjajo,” je dejal Janša!


NIJZ naredil ogromno

Mislim, da je inštitut v tem času naredil ogromno. Ne vem, ali so k temu prispevali vsi, ki tam delajo. Tisti, s katerimi neposredno sodelujemo, garajo tako rekoč noč in dan. Tako rekoč ni noči, da se z direktorjem ne bi slišala glede podatkov, pa je ura dve ali tri zjutraj. Trud, ki se vlaga, je pravzaprav ogromen. Ali je informacijska podpora prava, ali je zakonodaja takšna, da omogoča operativno in hitro ravnanje in odločanje, to je pa drugo vprašanje,” je pojasnil Janša.

“Ukrepi, ki so bili sprejeti v začetku oktobra, so krivuljo ustavili, niso pa je obrnili. Zadnji ukrepi pa bodo dali rezultate konec drugega tedna. Upamo, da se krivulja obrne navzdol. Situacija je slabša kot spomladi, takrat pa nismo vedeli veliko o virusu.« je dejal Janša.  “Vidimo pa luč na koncu predora. Povečali smo naše kapacitete. Desetkrat več postelj v bolnišnicah, desetkrat več postelj na intenzivnih oddelkih. Upamo, da bo to dovolj. Seveda postelja sama ne zdravi, potrebno je osebje, je pojasnil Janša.

PM