Kaj je privedlo do propada podmornice Titan? Strokovnjak razkriva šest možnih vzrokov

Vir: http://parkvojaskezgodovine.si

Vrhunski strokovnjak za podmornice, dr. Jasper Graham-Jones, priznani profesor strojništva in pomorskega inženiringa na Univerzi v Plymouthu, je nedavno razkril svoje mnenje glede tragičnega propada podmornice Titan, v katerem je umrlo pet ljudi, po tem, ko je OceanGate objavil prve fotografije razbitin.

  1. Okna slabe kakovosti in razpoke

Dr. Graham-Jones je izpostavil, da so okna, uporabljena na Titanu, bila neprimerna za potop na izjemnih 3700 metrih globine. Opozoril je na velike napake v izračunih družbe OceanGate in na neprimerno samozavestnost pri odločitvah. Slaba kakovost oken bi lahko povzročila razpoke, ki bi se postopoma povečevale in na koncu povzročile katastrofo.

  1. Električna katastrofa

Profesor je izrazil zaskrbljenost glede možnosti puščanja delov in cevi na zunanji strani trupa podmornice, kar bi lahko povzročilo korozijo elektronskih delov, odgovornih za upravljanje podmornice. Električna napaka bi lahko pripeljala do kritičnih težav, vključno s požarom.

  1. Mikroskopske razpoke

Tudi najmanjše razpoke v trupu podmornice bi lahko povzročile katastrofalne posledice zaradi ogromnega pritiska na velikih globinah. Dr. Graham-Jones je predlagal skeniranje materiala pod elektronskim mikroskopom, da bi odkrili morebitne razpoke in utrujenost materiala.

  1. Prekomerna vročina

Raziskovalci bodo preučili razbitine Titanovega trupa, da bi ugotovili, ali kažejo znake segrevanja, korozije in upogibanja. Težava pa bo ugotoviti, ali so bili ti problemi že prisotni pred potopom podmornice ali so se pojavili med potovanjem.

  1. Prejšnje napake

Profesor je opozoril na možnost, da trup podmornice iz ogljikovih vlaken skriva odgovore o morebitnih težavah, ki so se pojavile že pred potopom. Tlačne pregrade, kot so polikarbonatna okna ali deli iz titana in ogljikovih vlaken, bi lahko vsebovali mikroskopske razpoke, ki bi se pod pritiskom lahko povečale in povzročile nesrečo.

  1. Zvita napeljava v tlačni pregradi

Strokovnjak je opozoril na možnost, da so žice v tlačni pregradi podmornice, ključnem delu prostora pod tlakom, zarjavene in povzročile okvaro.

Dr. Jasper Graham-Jones poudarja, da je treba temeljito preučiti vse možne vzroke propada podmornice Titan. Njegove ugotovitve bodo pomagale pri izboljšanju varnosti in zmanjšanju tveganj pri podobnih plovbah v prihodnosti.

Avtomobili P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.