Kaj počnete? Med drugim tudi lesene žlice…

S tem intervjujem se odpira nova rubrika “Kaj počnete?“, ki bo prikazovala različne ljudi in zanimive reči, ki jih počnejo bodisi kot poklic ali kot hobi. Opravili smo intervju z mladim umetnikom, ki izvaja posebno obdelavo lesa. Ime mu je Žiga Kadunc iz Grada, v Sloveniji in predstavllja svoje izdelke pod imenom Yggdrasil Craft.

 

Kako se je vse to začelo?

Vse se je začelo pred približno 3 leti, ko sem zaključeval srednjo šolo in sicer mizarsko. Bilo je enkrat na koncu prakse, ko sem zaključil z izdelavo zaključnega izdelka in sem sedel na delavni mizi z kosom lesa ki mi je ostal in začel izrezovati žlico. Tisti trenutek sem se želel naučiti izdelati leseno žlico. Potem pa sem po nekaj mesecih na facebooku zasledil da se bo odvila delavnica za izdelavo žlice, ki jo je takrat vodil Boro iz Lesnik woodcrafta. Po delavnici mi je tudi pomagal pri nakupu orodja in se še enkrat ustavil pri meni da sva še malo rezljala.

Malo po tistem pa se mi je porodila želja po temu da bi tudi jaz začel izdelovati in prodajati žlice in tako se je rodil Yggdrasil craft. In takoj sem začel delati na logotipu in izpopolnjevanju veščin. Kmalu po tem sem se udeležil nekaj sejmov, kjer je bil odziv kar dober, saj se nikomur ni sanjalo da se lahko iz ”polena” ustvari nekaj prečudovitega.

Toda s tem se nisem mogel preživeti in sem odšel v redno službo. Takrat pa sem imel čas in finance da sem lahko začel investirati v znanje in orodje. Takrat pa sem tudi prestavljal staro mizarsko orodje in se je moja želja po izdelavi pohištva vrnila, toda današnji način izdelave in obdelave lesa mi ni všeč, saj menim da je to žaljenje lesa, drevesa in tudi naše narave.

Pri 20 letih pa sem odkril da je to moje poslanstvo, da les počastim s tem da iz njega ustvarim nekaj lepega in uporabnega in da to delam z ljubeznijo in željo da stranka domov ne odnese samo kos lesa ampak tudi del gozda. Potem pa sem se začel učiti mizarstva z uporabo ročnega orodja in takoj začutil da je to tisto, kar hočem početi. Zdaj pa pripravljam vse potrebno da bom v kratkem začel izdelavo miz, stolov, omar in vsega kar spada v hišo, zraven pa še načrtujem delavnice da to znanje in ljubezen do lesa predam naprej tudi drugim, ki si želijo začutit les in z njem ustvariti umetnine.

Kaj pomeni Yggdrasil Craft? Od kod ideja za ime? Kdo ste?

Kot ljubitelj nordijske mitologije, črpam veliko idej prav od tam in tam sem tudi prvič zasledil ime Yggdrasil. Yggdrasil pa je ime drevesa življenja, kateri na sebi nosi 9 svetov med temi tudi Midgard oz. zemljo. Takoj sem začutil da je to ime pravo, saj hočem tudi to predati skozi izdelek in pokazati da je vsako drevo sveto.

Samega sebe po domače imenujem kar tišlar, drugače pa nimam posebnega izraza za to delo, saj ni običajna služba. Se mi pa zdi da je najbližje temu, kar delam izraz umetnik. Trenutno sem še sam, toda v prihodnosti upam da bo prišlo do tega da bom potreboval še kakšnega umetnika da mi bo pomagal.

Kaj je sploh žličkanje? Povejte nam malo več o procesu izdelave žlice. Koliko časa je potrebno za izdelavo ene žlice?

Žličkanje je dejansko, ko vzameš kos lesa in iz njega narediš žlico, kar pa vzame (odvisno od zahtevnosti)nekje med 1 do 2 uri, kakšne bolj zahtevne tudi več. Sama izdelava je dokaj preprosta večino dela se opravi s sekiro, kjer ciljam na to da odstranim večino odvečnega materiala in pridem čim bližje končni podobi. Po sekiri pa sledi nož, s katerim dejansko oblikujemo žlico in ji damo končni izgled, nato pa še sledi zakrivljen nož s katerim pa izrezljam čašo žlice. Potem pa vse žlice skuham in s tem odstranim barvilo in vojn iz lesa in po kakšnem tednu, ko je suha celotno žlico z nožem zgladim in jo premažem z rastlinskim oljem.

Kakšna je vloga žlice kot objekta v vašem življenju?

Lesena žlica je zame več kot samo žlica, je del narave in del nekega drevesa katerega uporabljam vsak dan. Odkar sem izdelal prvo jem samo še z leseno, saj je bolj domače in tudi občutek je lepši, ko veš da si dal drevesu novo življenje. Je pa zame lesena žlica tudi nekaj posebnega, saj je v njej del mene in ure in ure rezljanja in učenja, ter veliko potrpežljivosti in seveda ljubezni do dela. Tako da se vedno razveselim, ko je na jedilniku juha in vem da lahko uporabim svojo leseno žlico .

Kaj še izdelujete zraven žličk?

Zraven žlic izdelujem še razne obeske, glavnike in pa tudi kakšna skleda se najde, naredil sem pa tudi že kakšno rezalno desko in pa vilice in nože. Zdaj pa se osredotočam bolj na mize, stole in podobno in v kratkem bo v ponudbi že prva klubska mizica. Probam pa v vsak izdelek vnesti nekaj nordijskega, kot so rune in razni simboli in s tem še dodatno povečati dobro energijo izdelka.

Kaj bi svetovali vsem bodočim mladim žličkarjem oziroma rokodelcem?

Svetoval bi jim na prvem mestu, da naj pazijo na prste saj je delo z sekiro nevarno in pa seveda da delajo z čimbolj ostrim orodjem saj je bolj varno, ker dejansko orodje opravi svoje delo in se ne odbije od lesa. In pa seveda naj ne obupajo, saj se marsikdo ustavi ko mu prvič ne uspe se pa ne zavedajo da sploh pri rokodelstvu traja vse še malo dlje, ampak na koncu pa je ta izdelek še vedno vaše delo in vidiš da se noben stroj nemore primerjati z vami. In pa najpomembnejše, vedno delajte s srcem in ljubeznijo, saj to je tisto, kar razlikuje produkt in umetnost in seveda s spoštovanjem do narave, nam je ona to sploh omogočila.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.