V UKC Maribor potrdili šest primerov okužbe z ošpicami

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so potrdili odkritje šestih primerov okužbe z ošpicami, zaradi okužbe je bolnišnično zdravljenje potrebovala ena oseba. V UKC, kjer navajajo, da imajo stvari pod nadzorom, pa opozarjajo, da dogajanje ponovno opominja, kako pomembno je cepljenje proti tej bolezni.

Na današnji novinarski konferenci v UKC Maribor je Lea Knez, vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC, dejala, da so pri vseh ugotovljenih primerih preiskali vse možne stike, preverili njihov imunski status in ustrezno ukrepali.

Prvega bolnika z ošpicami so zabeležili 13. maja po obravnavi na urgenci zaradi drugih zdravstvenih stanj.

Zbolel je 38-letni moški, ki se je z ošpicami najverjetneje okužil med potovanjem v Srbiji in v preteklosti ni bil cepljen proti ošpicam.

Od njega sta se okužila še dojenček in 40-letni moški, kasneje pa še zdravnica in medicinska sestra, ki sta na mariborski pediatrični kliniki zdravili dojenčka, ter članica družine prvega obravnavanega primera ošpic.

Vojko Berce s klinike za pediatrijo je nadalje pojasnil, da gre pri vseh teh osebah – z izjemo 13-mesečnega otroka – za “blag potek” obolenja, zato so bili pregledani le ambulantno in prepuščeni v domačo oskrbo.

Tudi dojenček je zdaj že zdrav in doma.

Zdravnica in medicinska sestra sta po besedah predstojnice klinike za pediatrijo Nataše Marčun Varda trenutno v bolniškem staležu in bosta ostali doma, vse dokler bosta kužni.

Razlogov za preplah ni, precepljenost je 95-odstotna

Razlogov za preplah zaenkrat ni tudi zato, ker je v regiji po besedah Sibile Unuk z oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja visoka precepljenost otrok proti ošpicam. Ta trenutno znaša 95 odstotkov, kljub temu pa previdnost ni odveč.

Medicinska sestra, ki se je okužila v UKC Maribor, je bila v preteklosti cepljena z enim odmerkom, po stiku z okuženim dojenčkom konec maja pa je prejela še en odmerek cepiva, a ta očitno ni prijel. Zdravnica je bila v preteklosti cepljena z obema odmerkoma, a po ugotovitvah epidemiologov najverjetneje spada med tistih nekaj odstotkov, pri katerih cepivo ne deluje.

Najučinkovitejše sredstvo je cepljenje

Kljub temu strokovnjaki kot najučinkovitejšo zaščito navajajo cepljenje, ki je po navedbah Zvonka Baklana z oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja “eden najpomembnejših dosežkov medicine”. “Več kot bo cepljenih ljudi, manj je možnosti, da se bolezen širi,” pa je dejal tudi Karl Turk iz mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Učinkovitost cepiva proti ošpicam je 97-odstotna, pri čemer je pomembno, da je posameznik prejel oba odmerka. To še posebej velja za otroke, ki drugi odmerek cepiva običajno dobijo pred vstopom v šolo.

V primerih, da nameravajo med počitnicami potovati v kraje, kjer se pojavljajo ošpice, zdravniki staršem svetujejo, da za drugi odmerek poskrbijo predčasno.

V UKC Maribor so prepričani, da so pri doslej ugotovljenih primerih ošpic ukrepali ustrezno. Prenos bolezni na zdravstveno osebje pa bi težko preprečili, saj so zaščitni ukrepi že stalnica. Zdravnica je bila polno cepljena, medicinska sestra pa naj bi bila prav tako prepričana, da je prejela oba odmerka. Ko so ugotovili, da ni tako, je takoj prejela drugi odmerek.

C. R.


Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
73%
4.1km/h
75%
9°C
11°
8°
8°
Fri
9°
Sat
5°
Sun
6°
Mon
8°
Tue

TWEET DNEVA

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.