Kaj se pred sezono dogaja z Mariborskim Pohorjem?

Slika: Slovenia-Outdoor Mariborsko Pohorje

Najbolj znani smučarski center daleč naokoli se počasi pripravlja na smučarsko sezono. vendar pa Mariborsko Pohorje pestijo finančne težave. Občina, Pohorja ni rešila, zato se zateka k drugim rešitvam. Potem, ko je Družba za upravljanje terjatev bank tri hotele nekdanjega Športnega centra Pohorje na Mariborskem Pohorju dala v enoletni najem podjetju Playgreen Mirana Ferka, je ta napovedal skorajšnji odkup. Vlagatelja, ki stoji za njim, pa ni razkril. Skrivnostni kupec torej, ali mešetarjenje z Mariborskim Pohorjem.?

Kot poroča STA, kljub trudu pri oživljanju turizma na tem območju po propadu Športnega centra Pohorje ni prišlo do dokončnega preboja. Nastali naj bi dve ključni oviri, ki še vedno nista rešeni. Prva naj bi bila, da je občina uveljavila pravico do izvzema žičniških naprav iz stečajne mase Športnega centra Pohorje, a v nekaj letih še vedno baje ni uspela razrešiti finančnega vprašanja s stečajnim upraviteljem in je torej lastništvo infrastrukture še vedno v zraku. Druga, pa naj bi bilo dejstvo, da je s takšno infrastrukturo zelo težko upravljati in preživeti na povsem tržnih temeljih.

Marsikje v svetu, tudi na višje ležečih smučiščih, je namreč urejeno sistemsko financiranje bodisi s strani lokalnega turističnega gospodarstva, regijskih skladov ali pa iz državnih virov. Neuspešen razpis za prodajo hotelov na Pohorju je v preteklosti pokazal prav to nedorečenost, saj kljub kapitalu, ki je v Evropi trenutno na voljo, ni bilo praktično nobenega resnega interesa za nakup ne iz Slovenije niti iz tujine.

Kot je za STA povedal predstavnik organizatorjev Zlate lisice Uroš Mencinger mestni oblasti zameri, da ni poskrbela za to, da bi po propadu Športnega centra Pohorje poskrbela za to, da bi Mariborčani prevzeli Pohorje, pač pa je to storila slaba banka in je šla zadeva po poti vseh ostalih zavoženih investicij v Sloveniji.

Začnimo Pohorje jemati kot celoto in predvsem 365 dni na leto. Če bomo govorili samo o zimi, bodo vsako leto težave.

MZ

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.