Jutri je dan D za šolarje s posebnimi potrebami, po današnjem množičnem testiranju učiteljev, pedagogov in varuhov v zavodih, se bodo lahko vrnili nazaj v šole.

Samo zdravi učitelji bodo vstopili v prostore šole

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec pravi da je bilo testiranih 86 odstotkov učiteljev, od tega je bilo nekaj odstotkov tudi pozitivnih testov. Prav iz tega razloga zato denimo Osnovna šola IV Murska Sobota ne bo odprla svojih vrat, pišejo Slovenske novice.

Testiranje je podalo prvo pomembno informacijo, zakaj je sploh potrebno. Zato, da bodo samo zdravi učitelji vstopili v prostore šole. To bo varen prostor!

Zdravstvena stroka je mnenja, da morajo biti testi čim bolj sveži, najbolj idealno bi bilo, da bi učitelje testirali eno uro pred odprtjem. Pokazalo se je, da je potrebno ta protokol v sodelovanju z ministrstvom za zdravje še bolj optimizirati. Naslednji teden bo tako velik zalogaj za vse, saj bo potrebno opraviti 30.000 testov, preden se bodo vrata osnovnih šol lahko dejansko odprla.

Če bodo sistemi testiranja uspešno aktivirani, če bo epidemiološka slika pod kontrolo, potem so šole pripravljene na odprtje.

Prihodnji teden začnemo, do konca tedna računamo, da bodo otroci nazaj v vrtcih, prvo triado bomo vračali od srede naprej, nato pa teden pozneje sledili preostali učenci OŠ, zaključni letniki srednjih šol in poklicnega izobraževanja, ostali srednješolci pa se bodo vračali po C modelu. Vračali se bodo študenti na zimski izpitni rok, tisti, ki morajo opraviti laboratorijske vaje. Če bo slika obvladljiva, se bi letni semester lahko začel v fizični obliki ali kombinirani varianti.” je dejala ministrica Kustečeva v eni izmed oddaj.

PM