Na Ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da je danes potekla 14-dnevna karantena za potnike na križarki Diamond Princess, s katero je potovalo tudi šest državljanov Slovenije.

Skupni prevoz potnikov, a Slovenci ne bodo potovali s Falkonom

Zunanje ministrstvo se je z evropskimi partnerji dogovorilo za skupni prevoz potnikov iz evropskih držav, ki bodo predvidoma iz Japonske v Evropo prileteli do konca tedna. Na katero letališče bodo prileteli, še ni znano. Poleg naših državljanov bodo na letalu, ki ga časti Evropska unija, še državljani Nemčije, Hrvaške, Romunije in Grčije. Ob prihodu na letališče države EU, katere ime še ni znano, jih čaka testiranje,

Za takšne primere oziroma prevoze bolnikov (Slovence z Diamond Princess bo treba prepeljati z enega od evropskih letališč) imamo v Sloveniji na razpolago vladnega Falcona, ki pa je prav od danes na tritedenskem rednem remontu. Res pa je, da našim vladnikom ne bo potrebno nikamor leteti, saj se od svojih stolčkov tako ali drugače poslavljajo.

Kdo in kako bo Slovence pripeljal v domovino, še tako ni znano, ure njihovega prihoda na letališče (v petek ali v soboto), pa pristojni ne nameravajo razkriti. Potnikom, ki so bili na “ladji groze” Diamond Princess, pa želimo srečno in varno vrnitev v Slovenijo. S komurkoli že.

MG