Kako so 24. junija 1991, iz ZZB Maribor pisali Kučanu, da niso za odcepitev?

24. junij 1991. Eden najpomembnejših dni v zgodovini Slovenije. Predvečer velike dne. Dneva osamosvojitve Slovenije. V zraku je čutiti pomlad, v glavah članov zveze združenj borcev (ZZB) Maribor pa očitno praznino. 

Kot razkriva dokument iz leta 1991, naj bi zveza združenj borcev Maribor (ZZB), na predvečer velikega dne za Slovenijo, torej na predvečer osamosvojitve Slovenije, imela razširjeno sejo borcev, kjer so v odprtem pismu pisali takratnemu predsedniku Slovenije Milanu Kučanu in predsedniku takratne skupščine Francetu Bučarju, ter hoteli preprečiti osamosvojitev Slovenije.

Tako so zapisali “na plebiscitu smo glasovali za suvereno Slovenijo in ne za odcepitev. Zavzemamo se za skupnost suverenih republik, za tržno gospodarstvo in čiste račune, za parlamentarni, demokratični sistem. pred plebiscitom, naj bi bili poznani javnosti vsi podatki potrebni za pravilno odločitev. Danes ugotavljamo, da temu ni tako. Naši najsposobnejši gospodarstveniki nas opozarjajo, da bi odcepitev slovensko gospodarstvo težko prizadela, če ne kar uničila.

Od predstavnika sosednje države, smo obveščeni, da nas najvišji slovenski voditelji o pogovorih s predstavniki zahodne Evrope napačno informirajo. Najodgovornejši voditelji Evrope in sveta nas opozarjajo, da naj ostanemo v  novi demokratični Jugoslaviji in s skupno pomočjo premagujemo gospodarsko krizo. Brez gospodarske pomoči zunanjega sveta imamo le minimalne možnosti, da premagamo krizo in še to samo tako, da bomo poceni razprodali svoje imetje  in ostali le delovna sila tujemu kapitalu.

Želimo vstopiti v Evropo brez meja, a danes postavljamo mejne postaje za vsakim ovinkom. Ali res še živimo v dolini Šentflorjanski? Čutimo se prevarane in nemočne. danes ne vemo, kaj se bo zgodilo jutri. Zahtevamo, da rešujete z vso odgovornostjo današnje težke probleme tako, da bo to prispevalo k urejanju kritičnih razmer v Sloveniji in Jugoslaviji. – ZZB NOV Maribor, Ruše, Pesnica in Ormož.

Strah ZZB NOV je bil leta 1991 očitno zelo velik. Hoteli so da še naprej ostanemo v Jugoslaviji.  Pripovedovali zgodbice, da bomo jedli travo, da nas ne bo nihče priznal. Bali so se, da bi resnica o pokvarjenosti komunističnega režima prišla na dan. Resnica o množičnih zločinih nad slovenskim narodom. Bali so se da se razkrijejo kdo so krvniki tega zloglasnega početja, kar je bilo za njih nekaj normalnega. Bali so se da se razkrijejo številke nedolžno pobitih Mariborčanov in ostalih Slovencev na Teznem, v Hudi jami, Kočevskem rogu in še kje.

Slovenija je danes članica več mednarodnih organizacij in institucij.  Postala članica ZN in sodeluje v Generalni skupščini ter drugih organih ZN, je članica Evropske unija (EU), je članica Severnoatlantskega zavezništva (NATO), sodeluje pri varnostnih in obrambnih zadevah ter prispeva k mednarodnim misijam zavezništva. Je članica Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), poleg tega Slovenija sodeluje tudi v drugih regionalnih in mednarodnih organizacijah, kot so Svet Evrope, Srednjeevropska pobuda, Svetovna trgovinska organizacija (WTO) ter več programih in pobudah Združenih narodov.

Od želje Mariborskih borcev z leta 1991 ni ostalo praktično ničesar več, tudi borcev verjetno ni nič več. Je pa kot sol na rane številnih umrlih v komunističnih pobojih, v sramoto slovenski osamosvojitvi, za dan državnosti, na prireditvi Lent 2023 v Mariboru nastopil partizanski pevski zbor Pinko Tomažič.

Tako so borce množično vabili na partizanske pesmi sredi Maribora:

Avtomobili P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.