Kakovost hrane v Avstriji je višje kvalitete kot v Sloveniji

Vir: Pixabay

Na zvezi potrošnikov Slovenije so opravili primerjalno analizo 32 parov vzorcev (kupljeni v Sloveniji in v Avstriji). Razlike v kakovosti so bile zaznane v eni tretjini vzorcev. 70 % razlik so zaznali na izdelkih trgovskih znamk. Polovica izdelkov, pri katerih so zaznali razlike v kakovosti, je bila opremljena z znaki, ki poudarjajo slovensko poreklo izdelka.

Izbrani vzorci so podobni tistim, ki so jih v podobno raziskavo že vključile Slovaška in Češka. Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenijeje na kratko povzela rezultate analize: “Razlike, ki vplivajo na kakovost, so bile ugotovljene v tretjini vzorcev.”

Minister Dejan Židan je dejal da: “Nižja kot je cena, nižja je kakovost surovin in izdelka, trgovine pa to pomanjkljivost kompenzirajo s poudarkom, da je izdelek narejen v domači državi. Dodal je da: “Če podatke primerjamo s podatki na Češkem, Madžarskem in Slovaškem, je stanje boljše, ni pa idealno.”

Razlike v kakovost izdelka so odkrili v pijači Coca Cola, pri mlečni čokoladi Milka, pri konzervi jetrne paštete Primana, pri mesnem narezku Primana, v brezalkoholni pijači z okusom pomaranče Budget, pri sadnem jogurtu z okusom jagode Budget, pri Hoferjevi toast šunki, pri tuninem namazu Rio mare pate, mlečni čokoladi Riquet ter Hoferjevem sadnem jogurtu z okusom jagode Milfina.

Kutinova je povedala, da: “ena tretjina vzorčenih izdelkov odstopa glede kakovosti. Kar pet od desetih izdelkov, ki so odstopali v kakovosti, je bilo označenih z oznako Slovenska kakovost.” Dodala je: “da bi prišli do višje kakovosti izdelkov, če bi v Sloveniji šli v smer bolj jasnega in enostavnega označevanja in v proces s čim manj aditivi, s postopki, ki zagotavljajo trajnost brez aditivov.”

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
delno oblačno
78%
1km/h
50%
19°C
22°
16°
20°
Fri
17°
Sat
17°
Sun
17°
Mon
16°
Tue

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA