Kakšen praznik je v bistvu Božič?

Božič je družinski, najstarejši in največji krščanski in cerkveni praznik. Pri nas je božič na dan 25. December. Božič je med ljudmi nekako bolj priljubljen, kot pa drugi prazniki.
Izvira iz Sv.pisma ki omenja Kristusovo rojstvo v Betlehemu. Datum Kristusovega rojstva sicer ni točno znan. Zato tudi ni mogoče točno določiti datuma Kristusovega rojstva. Prvi
kristjani niso o datumu rojstva veliko govorili.
Lukov evangelij pravi, da sta se Jože in Marija odpravila v Betlehem v času, ko je bila Maria že visoko noseča. Ker tam nista dobila prenočišča, sta se zato zatekla v hlev. Tam je Marija
rodila Jezusa in ga položila v jasli, ker druge postelje zanj nista imela. V ta  spomin
postavljajo kristjani jaslice.
Prva vest o obhajanju božiča prihaja z Zahoda. To je zapisal tudi Janez Zlatousti, kot pravi v božični pridigi, da zahodna Cerkev že od nekdaj praznuje božič 25. Decembra.
Ta datum naj bi bil zato, ker imajo v Rimu listine, iz katerih je mogoče razbrati,
kdaj je bilo popisovanje ljudi.

Božični čas se začenja na predvečer praznika Gospodovega rojstva in traja do nedelje po prazniku Gospodovega razglašenja, to je vključno do nedelje Jezusovega krsta.

V središču božičnega časa je božič – praznik Gospodovega rojstva. Praznik nas vsako leto znova spominja, da nas Bog tako ljubi, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak imel večno življenje (prim. Janez 3, 17).

jaslice

Druga božja oseba sprejme po Mariji našo človeško naravo in postane pravi človek. Nevidni Bog postane viden, da ga moremo poslušati in posnemati. Bog postane človek zato, da bi mi živeli božje življenje.

Praznik Gospodovega rojstva – božič, je vedno sodoben, saj je praznik vseh trenutkov našega življenja, ker se more vsak čas izvršiti božja zamenjava. Vsak dan, vsak trenutek nam Bog daje Kristusa, mi pa se moramo po Kristusu darovati Bogu.

M.G.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.