Kam nori slovenski glasbeni svet? Slovenski pevci se pretvarjajo, da so Hrvati, slovenske radijske postaje pa vrtijo hrvaške pesmi?

arhiv e-maribor

Kam nori slovenski glasbeni svet? Sta slovenski jezik in slovenska kultura tako težko dojemljiva, da se tudi slovenski glasbeniki ukvarjajo s hrvaško glasbo in še več, imamo slovensko radijsko postajo, ki predvaja le hrvaško glasbo.

Slovenščina je tudi nekaterim slovenskim glasbenikom “španska vas”, oziroma, lahko bi rekli kar hrvaška vas.

Težko je recimo razumeti človeka, kot je Matej Prikeržnik (ki si je spremenil celo ime v Luka Basi) kateremu je bila slovenska glasba položena tako rekoč v zibelko, njegova mama je prepevala v narodno-zabavnem ansamblu in tudi sam je svoje prve odrske korake naredil v tej zvrsti. V glasbeni šoli se je učil celo igranja na trobento. Danes trobente ne igra več, narodno-zabavne viže in pesmi pa je zamenjal (le) s hrvaškimi. In to dobesedno. 

Tudi narodno zabavni ansambli vse pogosteje norijo s hrvaško glasbo. A čeprav pravijo da glasba ne pozna meja, pa je malce nenavadno, da ansambel s frajtonarico snema hrvaško glasbo. Kot da slovenska nebi bila zadosti dobra in slovenski jezik nebi bil zadosti lep in speven. Kot, da ne vedo, da k tej glasbi pripadata slovensko srce in slovenska duša.

In da tega še nebi bilo dovolj, v Sloveniji obstoja celo radijska postaja, ki vrti več hrvaške glasbe, kot marsikateri hrvaški radio. To se zdi res neverjetno. In temu se čudi marsikdo, ki sliši radio Aktual. Še Hrvati pravijo, da je to največji hrvaški radio. 

Žalostno je, da tudi organizatorji za največje slovenske kulturne dogodke, kot je recimo kurentovanje na Ptuju, pripeljejo kar pevke “turbofolk” glasbe. Letos je tako nastopila kar Ceca. Eden najbolj popularnih slovenskih pevcev Jan Plestenjak je mnenja, da če je organizator privatnik je logično, da povabi takega glasbenika, zaradi katerega bo tudi nekaj zaslužil. A če so organizatorji občine ali javni zavodi in se dogodek financira iz davkoplačevalskega denarja, mora vsak razmisliti, ali je to prav, da se na takih prireditvah ne daje poudarka slovenski glasbi in slovenski kulturi.

Kje je slovenska kultura, slovenska samozavest in slovenska glasba? Zakaj nam je sram pokazati naš slovenski izdelek, naše korenine, naše vrednote. Še celo iz stanovanja predsednika slovenske vlade se razlega glasna balkanska glasba. 

In kapo dol vsem tistim, ki se trudijo, da slovenska glasba ne zamre. Tako glasbenikom na odrih, kot urednikom radijskih postaj, ki še znajo ceniti slovensko glasbo.

 

Avtomobili P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.