Kdo je bil v resnici Edvard Kardelj. Gre za dvoplastno in izrazito bipolarno osebo?

Kardelj in Tito, foto: arhiv Demokracije

Pisalo se je leto 1945. Komunisti so še vedno plesali ob zmagi in svobodi, ter hiteli z odkrivanjem tistih, ki so si drznili mislite drugače, kot so razmišljali sami.

Istega leta je Edvard Kardelj (podpredsednik jugoslovanske vlade) z depešo pozval Borisa Kidriča (predsednika slovenske vlade), naj pohiti s čuščenjem političnih nasprotnikov. Do leta 1951 je bilo umorjenih 586.000 ljudi.  

Vodja slovenske partije Edvard Kardelj je tako poslal depešo prvemu predsedniku slovenske socialistične vlade Borisu Kidriču, da bodo sodišča nacionalne časti razpuščena v treh tednih, vojna sodišča pa bodo sodila samo vojnim osebam. Vse druge primere bodo prevzela redna sodišča. Razglašena bo nova amnestija. Nato pa: “Nimate torej nobenega razloga biti tako počasni v čiščenju kot doslej.”

dr. Lambert Ehrlich

Kardelj je bil že med vojno nevaren fanatik, kjer se je za prevlado posluževal najbolj brutalnih metod. Narekoval je radikalne usmeritve VOS-a (varnostno obveščevalne službe). V času vojne in tudi tik po njej je za dosego svojih ciljev z lažmi in umori, vzpostavljal svoja fanatična nagnjenja. Spomnimo, da sta bila Kardelj in Kidrič naročnika umora slovenskega izobraženca dr. Lamberta Ehrlicha, 26. maja 1942. Bil je tudi poznan po tem, da je z ideologijo samoupravnega socializma popolnoma uničil gospodarstvo Jugoslavije, bil je tudi glavni krivec za izgubo Istrskega polotoka, ki ga je samovoljno predal republiki Hrvaški. 

Kardelj je do želel demokratizirati tako projekcijo graditve socializma, v kateri ima ideološko-strateški monopol v rokah en subjekt, organiziran po načelih boljševistične partije. Prek teh meja ni šel in ni verjel, da je mogoče iti. Bil je trdno prepričan, da ima marksizem-leninizem še vedno monopol nad socializmom. Verjel je, da marksizem ni samo ideologija, ampak tudi znanost. V taktičnem pogledu je prekoračil okvire Kominterne, v idejno-filozofskem nikoli. Državljanu je hotel dati čim več prostora, obenem pa je zahteval, da se giblje pod dežnikom politike, ki jo odreja vsevedno vodstvo, je zapisal Dejan Steinbuch za portal Plus.

Kardeljeva vloga po drugi svetovni vojni je bila vselej povezana z umori, likvidacijami in “čiščenjem”. A vlogo glavnega “krivca” ni nikoli prevzel sam. To vlogo je prevzemal Ivan Maček Matija. Ko govorimo o Kardelju, je potrebno govoriti o dvoplastni, izrazito bipolarni osebi. Kot o nekom, ki je v medvojnem času zapadel krvavi revolucionarni sli in bil aktivno soudeležen v najbolj sramotnih dejanjih slovenskih komunistov, v enem najbolj tragičnih, moralno zavržnih poglavjih slovenske zgodovine.

Po koncu druge svetovne vojne, 9. maja 1945, so komunisti več kot mesec dni izključno pobijali vojne ujetnike. Gre za največji zločin, storjen na slovenskih tleh in na območju nekdanje Jugoslavije, kjer je po nekaterih podatkih umrlo več kot pol milijona ljudi. Dokaze o najbolj množičnih kršitvah človekovih pravic pa ne hranimo zgolj v več kot 700 moriščih na slovenskih tleh, temveč tudi v obliki dokumentov, ki so se ohranili do danes.

viri: Delo, Demokracija, Portal Plus

Avtomobili P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.